volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Zabavno Hannover

Bi ga imeli?

Piše: Radio Krka

Čas objave:
05.03.2013 20:48

Na sejmu Cebit v Nemčiji so danes predstavili svojevrsten izum, namenjen predvsem upokojencem - udoben črn stol, ki pa v sebi skriva precej več, kot je videti na prvi pogled.

Če se njegov uporabnik poleni ali pa nabere odvečne kilograme, se stol spremeni v fitnes napravo in uporabniku predlaga vsakodnevne vaje.

Stol je opremljen je s kopico inteligentnih senzorjev, ki med drugim merijo težo, pritisk, srčni utrip in držo, podatke pa zapišejo v podatkovno bazo podobno zdravniški kartoteki.

Na podlagi teh se vgrajeni računalnik odloči, ali je morda čas za več gibanja. Takrat se naslonjala za roke spremenijo v vesla, s katerimi uporabnik vesla po virtualni reki, ki se prikaže na zaslonu.

Tudi v tem načinu senzorji beležijo vse naštete funkcije in tako hitro ugotovijo, če oseba vaj ne izvaja, kot bi morala. "Ljudi poskušamo spodbuditi k večji aktivnosti, saj je to še posebej pomembno zaradi starajočega prebivalstva," je predstavitev stola pospremil Matthias Struck z nemškega inštituta Fraunhofer.


Njegova ekipa pričakuje, da bi stol lahko prišel na trg že v letu ali dveh, uporaben pa naj bi bil predvsem v domih za ostarele. Ena od funkcij je namreč tudi ta, da lahko uporabniki stola med seboj povežejo in tako skupinsko tekmujejo v veslanju po navidezni reki.

Cena stola naj bi bila sicer precej visoka, in sicer med 4000 in 6000 evrov.

Cebit, največji sejem s področja informacijskih in komunikacijskih tehnologij na svetu, se je danes začel v nemškem Hannovru, potekal pa bo do 9. marca. Na njem se obiskovalcem predstavlja okrog 4100 razstavljalcev iz okrog 70 držav z vsega sveta.