Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Raiven, polfinalni večer, Evrovizija 2 Njena.si

Evrovizija: Raiven se je uvrstila v finale ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Zabavno London

Dokumentarec o Beatlih

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
12.09.2016 07:55

Film Eight Days a Week: The Touring Years predstavi štiriletno koncertno pot Beatlov, od nastopa v rodnem Liverpoolu leta 1962 preko odmevnih nastopov po ZDA pa vse do izida njihovega albuma Revolver.

Sredi septembra bo v kinih po svetu predstavljen prvi avtorizirani dokumentarni film o legendarni skupini The Beatles, ki ga je režiral Ron Howard. Ta se je spopadel z zakladnico doslej neobjavljenih posnetkov skupine, pri zbiranju materiala pa mu je pomagala tudi vdova Johna Lennona Yoko Ono.

Lennon je v nekem intervjuju priznal, da je ob tem, ko je prepeval skladbo Help, resno klical na pomoč. Dodal je, da so zaradi njihove nenadne slave koncerti postali čudaški šovi, na katerih se zaradi histeričnega kričanja oboževalk njihove glasbe sploh ni slišalo.

Pokojni kitarist George Harrison je nekoč izjavil, da se je članom skupine vselej smilil Elvis Presley, ker se je moral s težo slave soočati sam, oni pa so bili vsaj štirje in so si lahko pomagali. Pri dokumentarnemu filmu je sodelovala tudi njegova vdova Olivia.

Režiser je šele po pregledu vsega gradiva zares dojel, kako neverjetno kaotično izkušnjo so člani The Beatles doživeli, ko so bili na vrhuncu slave. "Kot mnogi sem si domišljal, da poznam Beatle. Nikoli pa nisem zares pomislil na intenzivnost beatlemanije," je priznal Howard.

The Beatles so bili ves čas obkroženi z oboževalci, kjerkoli po svetu so gostovali. Zgovoren je podatek, da je po koncertu, ki so ga leta 1964 odigrali v kanadskem Vancouvru, 240 njihovih oboževalcev pristalo v bolnišnici.

Filmu sta zeleno luč dala tudi Paul McCartney in Ringo Starr. McCartney je poudaril, da so bili The Beatles v osnovi "velika mala skupina".

Dokumentarec bo po svetovnih kinematografih 15. septembra predstavljen na posebni projekciji. Kasneje bo dostopen preko spletnega ponudnika Hulu.