Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

Donald Trump Svet24.si

Foto: Na nebu opazili obraz Donalda Trumpa

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Zabavno Dunaj

Dunajski Schönbrunn dobil mladička pande

Piše: Radio Krka/Sta

Čas objave:
08.08.2016 13:09

Živalski vrt Schönbrunn na Dunaju je v nedeljo dobil pandji naraščaj, so sporočili iz agencije za stike z mestom Dunaj Compress. Samica velike pande Yang Yang je skotila drobcenega mladička, ki zaenkrat meri le 10 centimetrov in tehta okoli 100 gramov. V Schönbrunnu so sicer edini v Evropi, ki jim uspeva parjenje pand po naravni poti.

Mladiček, katerega spol še ni znan, je plod ljubezni med Yang Yang in Long Huijem, ki sta se parila 23. marca 2016.

Direktorica živalskega vrta Dagmar Schratter je sicer opozorila, da je umrljivost med mladiči velikega pande velika, v prvem letu kar 40-odstotna. Vseeno pa je izrazila optimizem, saj da je Yang Yang izkušena mati, ki vestno skrbi za svoje mladiče.

Malček se še ne more pohvaliti s tipičnim črno-belim kožuščkom, trenutno je roza barve in pokrit z belim puhom. Prvih nekaj mesecev bo mamico in mladička mogoče občudovati le na fotografijah in video posnetkih, tako bo tudi pandja hiša v tem času zaprta, pojasnjujejo v Compressu.

Medtem ko ima samička polne šape dela z dojenjem, čiščenjem in gretjem mladiča, pa se vsakdan za samca ni veliko spremenil. Tudi v divjini namreč samci niso vključeni v vzgojo potomcev.

Veliki pande sodijo med ogrožene živalske vrste. Trenutno jih na južnem Kitajskem živi samo še 1.864. V večini živalskih vrtov stavijo na umetno oplojevanje, medtem ko so v živalskem vrtu Schönbrunn po naravni poti že v letih 2007, 2010 in 2013 kot edini v Evropi uspešno vzredili tri mladiče.