pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Zabavno nekje v oceanu

FOTO&VIDEO: Parazitski samčki postanejo privesek

Piše: Radio Krka/Fischtec

Čas objave:
04.08.2016 09:52

Ena najbolj redko posnetih in nenavadnih bitij je globokomorska trnkarica ali po angleško angler fish, ki se ob parjenju dobesedno združi s partnerjem ter postaneta eno.

Ime globokomorskih trnkaric izhaja iz njihove zgradbe: samice imajo svetlečo bioluminiscentno vabo na glavi, ki se premika kot lesketajoč črviček in tako privablja žrtve v njihova ogromna usta. Svetlobo proizvajajo simbiontske bioluminiscentne bakterije. Pri najmanj tej vrsti rib pa je zanimivo tudi destvo, da izredno pritlikavi samčki parazitirajo na lastnih samicah.
Pritikavčki se namreč zagrizejo v hrbet ali trebuh samice z gobčki, kasneje pa se kar zrastejo s samičkinim telesom in so samo še privesek, ki proizvaja semenčice. Odrasli samci so praktično en sam testis s penisom. Pri vrsti Photocorynus spiniceps je samica velika borih 46 mm ter plava in se hrani za oba.

Pri nekaterih vrstah pa lahko samica nosi do 8 samcev. Te nenavadne ribe naseljujejo globine vseh oceanov med 300 - 4000 m, njihov življenjski prostor so nekatera najbolj nedostopna področja oceanskega dna na planetu. Parazitski samčki nimajo svetlečih lovk, temveč je njihovo telo, preden najdejo partnerico, ena sama nosnica in velike oči, s katerima išče samičkino svetlečo vabo. Preden se prisesa na samico, samček naredi test, da gre za isto vrsto.