podgana Svet24.si

Po podgani v konzervi rjavega fižola se je le ...

Ptuj, zadolzevanje_3_delo na cesti Svet24.si

Zakreditirani do leta 2040, kaj bo z novimi ...

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

erika znidarsic sr Reporter.si

Erika Žnidaršič izgubila živce: kako je ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Zabavno Cannes

Gazvoda s svetovno premiero Dvojine

Piše: Radio Krka

Čas objave:
15.05.2013 05:12

V francoskem Cannesu se začenja 66. mednarodni filmski festival. V konkurenci za zlato palmo za najboljši film je 20 filmov. Festival bo odprl film Veliki Gatsby. Ob festivalu bodo tudi tri svetovne premiere slovenskih filmov.

Ob znamenitem filmskem festivalu v Cannesu bo že 54. leto potekal tudi filmski sejem, na katerem bo Slovenski filmski center deseto leto zapored predstavljal slovensko kinematografijo.

Slovenski filmski center bo na največjem svetovnem filmskem sejmu prikazal tri svetovne premiere: drugi celovečerni film režiserja Nejca Gazvode Dvojina, prav tako drugi filmski celovečerec režiserja Gorana Vojnovića Čefurji raus in prvenec Roka Bička Razredni sovražnik.
_________________________________________________________
V naslovni vlogi filma, posnetega po istoimenski klasiki F. Scotta Fitzgeralda, je zaigral Leonardo DiCaprio. Šesta filmska priredba Fitzgeraldovega romana bo v Cannesu v 3D tehniki predvajana izven konkurence, poleg DiCapria pa so v njej zaigrali še Tobey Maguire kot Nick Carraway, Carrey Mulligan kot Gatsbyjeva velika neuslišana ljubezen Daisy Buchanan ter Joel Edgerton kot njen mož Tom Buchanan.

Film bo danes premierno predvajan tudi v Kinodvoru. Premierna projekcija je, kot je mogoče izvedeti na spletni strani Kinodvora, že razprodana, film pa bo od 16. maja na sporedu kinocentrov.

Edina režiserka, ki se bo v tekmovalnem programu potegovala za zlato palmo, je Valeria Bruni Tedeschi s filmom "Chateau en Italie" (Grad v Italiji). Brata Coen bosta tokrat za zlato palmo tekmovala s filmom "Inside Llewyn Davis" (V Llewynu Davisu), Francois Ozon s filmom "Jeune et jolie" (Mlada in lepa), oskarjevec Alexander Payne z družinsko dramo "Nebrasca" in Steven Soderberg s filmom "Behind the Candelabra" (Za kandelabrom).


Roman Polanski letos prihaja v Cannes s filmom "La Venus a la fourrure" (Venera v krznu), iranski režiser Asghar Farhadi s filmom "Le Passe" (Preteklost), ameriški režiser Jim Jarmusch pa z romantično grozljivko "Only Lovers Left Alive" (Edina še živeča ljubimca).

Žiriji letošnjega festivala, ki se bo sklenil 26. maja, predseduje ameriški režiser in trikratni oskarjevec Steven Spielberg.

Slovesnosti ob odprtju in zaprtju letošnjega filmskega festivala v Cannesu bo vodila francoska igralka Audrey Tautou, poznana po naslovni vlogi v filmu Amelie.

Lani je zlato palmo za najboljši film prejel avstrijski režiser Michael Haneke za Ljubezen.