pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Zabavno Novo mesto

HIT DNEVA: MAMA DOLORES - "Sanje"

Piše: Radio Krka

Čas objave:
12.02.2016 07:28

Nastanek skupine Mama Dolores sega v leto 1984. Čeprav je delovala v okviru takrat aktivne metliške alternativne scene, gre v bistvu za pravi belokranjski bend, saj so člani zasedbe prihajali iz Vinice, Črnomlja, Gradca in Metlike. Za današnji hit dneva smo izbrali njihov komad - Sanje.

V letu 1985 skupina prične s prvimi živimi nastopi po slovenskih odrih ter konec leta odide v studio "Činč" v Ljubljani in posname prve posnetke. Nadaljuje s koncerti po slovenskih klubih ter posname nov material, ki ga objavi na nekaj kompilacijskih kasetah slovenskih novorockovskih skupin. Med letoma 1987 in 1991 nastanejo novi posnetki, s katerimi se predstavi na koncertnih odrih tudi po sosednji Hrvaški. V času delovanja se sestava benda spreminja, kar posledično vpliva na končno dozorelost in stilsko razpoznavnost skupine. Vrhunec delovanja predstavlja nastop leta 1988 na legendarnem Novem rocku v ljubljanskih Križankah ter leta 1990 nastop na prav tako legendarnem YU Rock Momentu (YURM) v zagrebškem Lapidariju in kasneje še v Kulušiču. V začetku leta 1991 skupina pri mariborski založbi Front Rock izda samostojno vinilko z naslovom Rja v ustih, junija istega leta pa bend prekine z delovanjem.

Vsebinsko je bend Mama Dolores deloval v okviru takratne slovenske in ex jugoslovanske post punk oziroma urban rock scene. Nekateri rockovski kritiki so skupini pripisovali tudi dark wave oziroma gothic rock prizvok. Bend je odlikovala močna zvočna kulisa s trdno in dinamično ritmično linijo, z udarnimi, na momente mračnjaškimi kitarskimi rifi in s prodornim vokalom. Odlikovala so jih tudi poglobljena, družbenokritična, deloma tudi apokaliptična besedila.

V letu 2013 se člani skupine ponovno zberejo in pričnejo s pripravo novega materiala. Ritem sekcija in vokal ostajata nespremenjena, pri kitari pa se skupina opre na nove, mlade sile. Zvočna kulisa postane še bolj rockovska, prežeta z močnimi ritmi in basovskimi linijami. Še vedno gre za angažiran kitarski urbani rock z družbeno kritičnimi besedili. V avgustu 2014 skupina zaključi pripravo novega materiala in pričenja z načrtovanjem nastopov …