Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Zabavno ZDA

Kačji pastir - robot!

Piše: Radio Krka/Računalniške novice

Čas objave:
31.03.2013 19:56

Podjetje BionicOpter je s pripravo robotskega kačjega pastirja dokazalo, da bodo miniaturne robote v obliki insektov lahko kaj kmalu postali del naše vsakdanjosti.

Novost do potankosti posnema njegovo »inačico« v naravnem okolju, le da je precej večji, da v dolžimo meri kar zavidljivih 17 centimetrov.

Vojaški in drugi raziskovalni inštituti širom sveta s pridom razvijajo miniaturne robote v obliki insektov, ki bodo v bližnji prihodnosti lahko povsem samodejno opravljali bojne in druge nekoliko bolj miroljubne naloge. Podjetje BionicOpter pa je s pripravo nadvse zanimivega letečega robota dokazalo, da bodo tovrstne naprave lahko kaj kmalu postale del našega vsakdanjika. Njihovi inženirji so namreč pripravili robotskega kačjega pastirja, ki do potankosti posnema njegovo »inačico« v naravnem okolju.


Robotski kačji pastir podjetja BionicOpter v dolžino meri 17.3-palcev (16,9-centimetrov) in se med letenjem lahko »prosto« premika po zraku. To novincu omogočajo štiri krila iz ogljikovih vlaken in plastične folije, ki v eni sekundi opravijo kar 20 »zamahov«. Robotski kačji pastir je krmiljen preko mobilne aplikacije, nameščene na pametnem mobilnem telefonu, medtem ko so inženirji podjetja BionicOpter vanj vgradili miniaturno računalniško platformo, ki temelji na osnovi energijsko varčnega procesorja ARM.

Električno energijo potrebno za letenje robotskemu kačjemu pastirju zagotavlja dvocelična litij-ionska baterija, medtem ko preostale strojne lastnosti novosti podjetje BionicOpter žal ni razkrilo. Na srečo pa je to objavilo videoposnetek, iz katerega so razvidne vse ključne prednosti miniaturnega robotskega sistema.

Kačji pastir dočakal svojo prvo robotsko različico