stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Zabavno Radlje ob Dravi

Lego prvaki tokrat iz Celja

Piše: Radio Krka

Čas objave:
07.03.2016 10:50

Zmagovalna ekipa tokratne sezone programa First Lego League (FLL) v Sloveniji, ki se je v soboto zaključila s finalno tekmo v Radljah ob Dravi, je ekipa Black&White s I. Osnovne šole Celje. Navdušila je tako v tekmi robotov kot tudi s projektom SmetkoSledko in izkazanimi vrednotami. Ekipa v maju odhaja na odprto evropsko prvenstvo v Španiji.

Zmagovalno ekipo Black&White sestavljajo dve dekleti in štirje fantje, ki so stari od 10 do 15 let. Ekipa se je tekmovanja FLL letos udeležila četrtič, pri čemer je večina članov v ekipi drugo leto, dva med njimi pa tretje leto in imata tudi že izkušnje z odprtega evropskega prvenstva FLL, ki je bilo pred dvema letoma prav tako v Španiji.

Tema tokratne sezone FLL, ki se izvaja po vsem svetu, v Sloveniji pa poteka pod okrilje zavoda Super Glavce, so bile Poti smeti. Ekipa I. OŠ Celje se je pri svojem projektu osredotočila na problem neločevanja smeti v blokih, saj se jim ne zdi prav, da eni stanovalci ločujejo, drugi pa ne, morebitno kazen za neločevanje pa plačajo vsi.

Svojo inovativno rešitev, ki omogoča sledenje smeti, so poimenovali SmetkoSledko (TrashTracker). Sestavljajo jo nove vrečke s črtno kodo ter prenovljeni ekološki otoki s čitalcem in spremenjenimi zabojniki. Rešitev je izvedljiva in to so mladi prikazali z maketo, ki so jo izdelali iz kock in sprogramirali. Na tekmovanje so se mladi iz prve celjske OŠ pripravljali pod mentorstvom Žana Močivnika in Ingrid Zupanc Brečko.


Na sobotnem finalnem tekmovanju v Radljah ob Dravi je sodelovalo 18 najboljših ekip iz predtekmovanj po Slovenije in dve iz Srbije, skupno skoraj 170 tekmovalcev. Mladi, stari od devet do 16 let, so v okviru letošnje teme prikazali številne inovativne rešitve s področja ravnanja z odpadki. Tako je ekipa RoboVRANI z Vranskega iskala možnosti uporabe odvrženih žvečilk, ekipa Lego Hackers iz novomeškega Društva Čarunalnik je izdelala splav iz odpadnih plastenk, ekipa GoLegoGo iz Radelj ob Dravi pa koš za odpadna zdravila.

V tekmi robotov, ki je ena izmed štirih kategorij FLL tekmovanja, se je v finalnem boju najbolje odrezala ekipa RoboSončki iz OŠ Koper, drugi so bili člani ekipe Black&White, tretji pa PoliBoti iz beograjske Politehnike. V končni razvrstitvi tekmovanja pa so prvaki FLL postali ob prvouvrščeni ekipi Black&White še Eko Robotki iz OŠ Šentvid Ljubljana kot drugi in koprski RoboSončki kot tretji. Prvaki FLL so po navedbah organizatorjev tiste ekipe, ki v celoti sprejemajo vrednote FLL in dosegajo odlične rezultate ter prispevajo inovativne ideje pri tekmovanju robotov in projektu.

Zmagovalna ekipa Black&White se je tako med možnostjo odhoda na svetovno prvenstvo v ZDA, ki je aprila, in majskim odprtim evropskim prvenstvom na Tenerifih v Španiji odločila za slednje.