državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Zabavno Brez opisa

Na Arktiki nič stopinj Celzija, v Kazahstanu minus 30

Piše: Radio Krka, STA

Čas objave:
22.11.2016 20:27

Arktiko so v času polarne noči zajele rekordno visoke temperature, okoli dvajset stopinj Celzija višje kot običajno, medtem pa v Kazahstanu zmrzujejo pri temperaturah, nižjih od minus 30 stopinj Celzija.

Oktober in november sta meseca, v katerih količina ledu na Arktiki običajno hitro zraste. Temperature navadno strmo padejo, tudi večino nepoledenelih delov Arktičnega oceana pa prekrije led. Ampak letos je drugače. Temperature zraka so mnogo višje kot običajno, v tem času je nad oceanskim delom Arktike navadno od 20 do 30 stopinj Celzija pod ničlo, v zadnjih tednih pa se giblje okoli ničle.

Presenetljiva je tudi količina ledu, ta sicer nastaja, a veliko počasneje in v veliko manjših količinah kot po navadi. V povprečju je med letoma 1981 in 2010 led sredi novembra pokrival približno 10,5 milijona kvadratnih kilometrov Arktičnega oceana, letos pa jih v istem času pokriva le 8,5. Neobičajno toplo vreme je med drugimi spremljal meteorolog Richard James in na podlagi analize podatkov z devetnajstih vremenskih postaj, ki obdajajo Arktični ocean, ugotovil, da je tamkajšnja povprečna oktobrska temperatura dve stopinji Celzija. Novembra so temperature še zrasle.