stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Zabavno Sydney

Nevidni otok v Tihem oceanu

Piše: Radio Krka

Čas objave:
24.11.2012 18:55

Avstralski znanstveniki so odkrili neverjetno zmoto!

Južnopacifiški otok Sandy Island, ki je narisan v svetovnih atlasih in pomorskih kartah, izpisal pa ga je tudi Google Earth, sploh ne obstaja.

Sandy Island naj bi bil v Koralnem morju na pol poti med Avstralijo in Novo Kaledonijo, na ozemlju, ki pripada Franciji. A tisti, ki so se ga odločili poiskati, pravijo, da otok sploh ne obstaja. Gre za eno največjih ugank, pravi dr. Maria Seton, ki je vodila 25-dnevno morsko odpravo skupine avstralskih znanstvenikov. Tako imenovani „fantomski otok“ je skupino raziskovalcev in geologov begal že nekaj časa, zato so se odločili, da dokončno preverijo, ali ta obstaja ali ne.


Ko so prispeli na mesto, kjer naj bi se otok po karti nahajal, tam ni bilo nič drugega, kot morje. Zmedeni so se vrnili na kopno in povedali, da o otoku ni ne duha ne sluha, čeprav o njem obstajajo tudi številni zapisi v različnih publikacijah. Njihova odprava in ugotovitev je sprožila cel niz razprav med strokovno in laično javnostjo. Na avstralski hidrografični upravi, ki izdeluje avstralske navtične zemljevide, so se odzvali, da bi bil Sandy Island lahko posledica človeške napake.