stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Zabavno Portsmuth

Pasji zmikavti

Piše: Radio Krka

Čas objave:
13.02.2013 08:40

Psi so bolj sposobni razumeti položaj s človeškega vidika, kot se je doslej domnevalo, so sporočili britanski raziskovalci. Odkrili so, da bodo na primer psi štirikrat verjetneje ukradli hrano, ki jim je bila prepovedana, če so luči v prostoru ugasnjene in jih njihovi človeški lastniki ne morejo videti.

Odkritje namiguje na to, da so psi sposobni spremeniti svoje ravnanje, ko vedo, da so se okoliščine za njihove lastnike spremenile.

Z raziskavo, v katero je bilo vključenih 84 psov, so želeli znanstveniki ugotoviti, ali imajo psi "fleksibilno razumevanje", ki bi pokazalo, da razumejo situacije s človeškega vidika.

Rezultati so pokazali, da so psi v zatemnjeni sobi, v kateri so tudi njihovi lastniki, veliko bolj nagnjeni k neubogljivosti in kraji hrane, ki so jim jo prepovedali.


Raziskovalci trdijo, da ti psi niso enostavno pozabili, da je njihov lastnik v sobi, ko so se luči ugasnile, temveč so psi znali razlikovati med okoliščinami, v katerih jih lahko njihovi lastniki vidijo, in v katerih ne, navaja britanski BBC.

Raziskovalka Juliane Kaminski iz oddelka za psihologijo na univerzi Portsmouth meni, da so ugotovitve izjemne, saj morebiti namigujejo na to, da imajo psi do določene mere fleksibilno razumevanje svojega mišljenja in mišljenja drugih. Doslej je veljalo, da imajo to sposobnost samo ljudje.