nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Zabavno Novo mesto

Petek 13. zgodovinsko nesrečen dan?

Piše: Radio Krka

Čas objave:
13.05.2016 09:08

Zakaj toliko strahu, če trinajsti v mesecu pade na petek? Je v tem res kakšna magična moč? Je potrebno biti bolj previden? Edino kar je resnično - nič ni boljšega, kot pogovarjati se o petku trinajstem na petek trinajsetega.

Ker pa je petek trinajsti s svojim »prekletstvom« močno zakoreninjen v zahodnih kulturah, nas je zanimalo, zakaj je v resnici petek trinajsti tako nesrečen dan?

Petek 13. velja za nesrečen dan že več kot 800 let, a točen izvor tega vraževerja ni znan. Mnogi njegove začetke iščejo v 12. stoletju, ko naj bi se začela več tisoč let trajajoča vojna, v kateri so si vplivne kaste zahodnega sveta začele nabirati nepredstavljive količine bogastva. Eden od uporov proti temu kopičenju se je potem zgodil stoletja kasneje, leta 1307, ko so aretirali številne viteze, oz. tako imenovane templjarje, ki so zaroto po dolgotrajnih mučenjih tudi priznali. Templjarje so nato zažgali na grmadah. In to je bilo 13. aprila, na petek trinajstega.

Zgodovinar Donald Dossey ima nekoliko drugačno razlago. Po njegovo naj bi kolektivni strah pred petkom 13. bil v bistvu združitev dveh vraževerij: nesrečnost številke 13 in nesreče, ki naj bi jih prinašal petek.
Strah pred petkom 13. se imenuje paraskavedekatriafobija, ki je svojevrstna različica triskaedekafobije, strahu pred številom 13. Pa poskusite to besedo izgovoriti hitro trikrat zapored. Boste rekli, da je za to kriv petek 13? Zanimivo je, da samo v ZDA za fobijo pred petkom 13. trpi preko 17 milijonov ljudi, po svetu pa ocenjujejo da celo okoli 60 milijonov ljudi. Strah pred številko 13 naj bi imela celo nekdanji ameriški predsednik Roosevelt in cesar Napoleon.

Petek 13. je nekakšna uganka za gospodarstvo, saj vsak petek 13. poslovni svet utrpi za kar 900 milijonov dolarjev škode, ker ljudje ne želijo npr. leteti z letalom ali opravljati poslov, ki jih običajno opravljajo - zgolj iz strahu pred tem nesrečnim dnevom.


Na petek 13. se je rodil veliki režiser grozljivk Alfred Hitchcock. Na petek 13. so se rodili tudi Fidel Castro (1926), edinstveni igralec Steve Buscemi (1957), železna Margaret Thatcher (1923) in danes že precej irelevantni dvojčici Olsen, Mary in Kate (1986). Petek 13. pa je bil nesrečen za 4.000 potnikov ladje Costa Concordia, ki je leta 2012, prav na petek 13. trčila ob morsko dno in se začela potapljati.
Britanski medicinski žurnal pa se je lotil zanimive raziskave, ki je trajala kar 4 leta. Pokazala je, da se na petek 13. občutno poveča število prometnih nesreč. Razlog je v psihologiji ljudi, ki so na ta dan bolj prestrašeni, pod stresom in za volanom zato manj zbrani.

In kako preživeti petek 13.?
Če imate načrtovan romantičen zmenek, ga prestavite na soboto. Predvsem zato, ker je potem nedelja, ko se boste lahko naspali. Lahko izkoristite priložnost in si slavnostno pogledate celotno filmsko sago Petek 13. Če pa vas ali koga od vaših bližnjih ugrizne zombi, morate sprejeti odgovornost in storiti to, kar nas že vrsto sezon učijo v seriji Živi mrtveci. Morda pa vam petek 13.prinese srečo, če ga boste preživeli v družbi device. Te, sodeč po grozljivkah s tematiko strašljivega petka, petek 13. vedno preživijo brez trajnejših poškodb. Če pa je v vas kanček vraževerja, pazite, da vas na morebiti načrtovanem druženju s prijatelji, ne bo točno 13. To se ni obneslo niti za nordijske bogove, niti za poslednjo večerjo.

Srečno v samo navidezno nesrečnem petku.