IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Zabavno Novo mesto

Ste bili dovolj pridni za Miklavža?

Piše: Radio Krka

Čas objave:
05.12.2016 07:02

Otroke, marsikje pa tudi odrasle, bo v noči na torek marsikje obiskal sveti Miklavž, prvi od decembrskih dobrotnikov. Po običaju bo peharje zlasti pridnih otrok napolnil s suhim sadjem, piškoti in drugimi manjšimi darili, po nekaterih krajih pa bodo potekala že tradicionalna miklavževanja in sejmi.

Priljubljeni decembrski svetnik po izročilu na predvečer pred svojim godom obdaruje predvsem pridne otroke, poredni pa, kot velja, prejmejo šibo.

Na predvečer praznika so značilna tudi miklavževanja. Tako bo Miklavž s spremstvom zvečer obiskal posamezne hiše, prireditve in tudi središča več slovenskih mest.

V Ljubljani se je v soboto začel Miklavžev sejem, danes ob 17. uri pa bo potekal Miklavžev sprevod od Krekovega do Prešernovega trga. Pri tem bodo Miklavža spremljali parklji, vragi in zbor angelčkov, ki bodo otrokom delili pecivo, sadje in bombone. Miklavžev sejem bo danes in v torek potekal tudi na Trgu svobode in Grajskem trgu v Mariboru. V Novem mestu pa bodo danes ob 17. uri na Glavnem trgu prižgali praznične luči in pričakali prihod Miklavža.

Sveti Miklavž ali sveti Nikolaj je bil v 4. stoletju škof v mestu Mira, ki je današnji Demre v Turčiji, in je krščanski svetnik. Gre za enega najbolj priljubljenih svetnikov, saj je z njim povezano tradicionalno obdarovanje. Običaj izhaja iz Nikolajeve radodarnosti in solidarnosti. Ko sta mu starša zapustila premoženje, ga je razdelil med reveže, sam pa postal redovnik. Svojim vernikom je hotel biti zgled zlasti v dobrodelnosti.

V Sloveniji se z imenom Miklavž ponaša 76 Slovencev, s čimer se to ime po pogostosti uvršča na 718. mesto. Druga oblika imena je Nikolaj, ki jih je med Slovenci 906. Svetemu Nikolaju ali Miklavžu je posvečenih tudi veliko cerkva.