pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Zabavno Tolmin

Tolmin v pričakovanju metalskih počitnic

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
23.07.2016 19:34

Festival Metaldays, ki v zadnjih letih stavi na kakovostno preživljanje prostega časa v naravi, združeno s poslušanjem glasbe, se bo v Tolminu začel v ponedeljek, ko bodo za vrelišče poskrbeli ameriški trash metalci Testament. Domala razprodan festival z več kot sto koncerti bo zadnje nastopajoče pozdravil prihodnji konec tedna.

Letošnji festival prvič ne ponuja velikih imen, ki bi privabljala širše, mainstreamovsko občinstvo, ampak je program namenoma bolj metalski. Organizator Slobodan Milunović je za petkovo Delo izrazil prepričanje, da ga bodo cenili zlasti resni ljubitelji te glasbe. Ta odločitev se po njegovih besedah odraža tudi pri vstopnicah. Enotedenske festivalske vstopnice so skorajda že pošle.

Med nastopajočimi bodo Blind Guardian iz Nemčije, Dark Funeral iz Švedske, Delain iz Nizozemske, Dying Fetus, Immolation in Exodus iz ZDA, Electric Wizard iz Velike Britanije, Fleshgod Apocalypse iz Italije, Orphaned Land iz Izraela in številne druge zasedbe.

Na festivalu je 85 odstotkov tujcev, ki prihajajo iz skoraj 50 držav sveta. Pri tem prevladujejo Nemci, zadnja leta pa je vedno več tudi Francozov. Milunović je prepričan, da ob drugih tovrstnih festivalih po Evropi hodijo v Tolmin ravno zaradi unikatne možnosti - enotedenskega oddiha v naravi, kjer lahko zvečer slišijo še njim ljubo glasbo.

V zadnjih dveh letih so Metaldays prerasli v uspešno poslovno zgodbo, po Milunovićevih besedah predvsem zaradi vztrajnosti, saj se festival zadnjih pet let konceptualno ni spremenil. "Največji izziv je bil gotovo preskok iz ljubiteljske dejavnosti v profesionalizem. Nekaj je entuziazem in ljubezen do glasbe, ki te žene prva leta, drugo pa je, ko ta 'hobi' prerase v resno delo z veliko odgovornostjo. Festival naenkrat postane posel. Posledično smo morali zamenjati večji del ekipe, ki ni znala izstopiti iz tega fanovskega pristopa," je pojasnil za Delo.

Drug izziv je bil vsako leto prodati kakšno vstopnico več. "Torej prepričati obiskovalce, da se vrnejo spet drugo leto in privabiti nove. Zdaj je razmerje med njimi 60 proti 40. Prodamo 12.000 vstopnic na leto, kar predstavlja 90 odstotkov obiskovalcev, ki se vsak dan zbere pod odri," pravi Milunović.


Organizatorji se pri vseh festivalih, ob Metaldays so to še Winter Days of Metal, Punk Rock Holiday in Motörcity, trudijo biti čim bolj ekološki. Lani so vpeljali biorazgradljivo embalažo, ki je šestkrat dražja od plastične. "Država propagira ekološko zavest, a nikogar ne zanima, da ta prispevek planetu plačaš šestkrat več," je kritičen Milunović.

Glede doprinosa festivala k lokalnemu okolju pa ocenjuje, da si občina lahko mane roke, ko v njihov kraj pride 12.000 turistov, ko so zasedene vse nastanitvene kapacitete, vsi lokali in restavracije. "Prepričan sem, da smo zelo pomemben turistični dejavnik v Posočju, mislim celo, da ni niti ene turistične agencije v Sloveniji, ki bi se lahko pohvalila s toliko prenočitvami v tako kratkem času, kot jih imamo mi," je še povedal za petkovo Delo.


FOTO: Facebook