volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Zabavno New York,

Umrl soustanovitelj skupine The Eagles

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
19.01.2016 08:55

V New Yorku je po številnih zdravstvenih težavah v ponedeljek umrl soustanovitelj legendarne glasbene skupine The Eagles Glenn Frey.

(Foto: Facebook Glenn Frey)

Skupina je izdala enega največjih hitov vseh časov Hotel California, Frey pa je imel tudi nekaj samostojnih uspešnic, kot je pesem You Belong to the City. Nastopal je tudi v filmih in nadaljevankah.

Frey se je zadnje tedne spopadal med drugim z revmo, artritisom, pljučnico in obolelo trebušno slinavko. Komplikacije vseh teh bolezni so potem botrovale njegovi smrti v starosti 67 let. Njegova družina je na spletni strani skupine The Eagles izrazila hvaležnost vsem, ki so molili in upali, da bo okreval.

Frey je v 70. letih prejšnjega stoletja prišel v Los Angeles iz Detroita in tam našel tri podobne pritepence iz drugih delov ZDA, ki so potem ustvarjali povsem "kalifornijsko glasbo". To je glasbo nežnih balad, kot bi jo ustvarjal nekdo pod vplivom sonca in marihuane. Obenem pa se niso držali nobenih pravil in so pisali tudi rock, pop, folk in country melodije.

Slava jih je zaslepila in skupina je leta 1980 razpadla. Pred tem so sredi 70. let izdali Hotel California in dosegli uspeh tudi s prodajo albuma svojih največjih uspešnic, kot so The Best of My Love, Desperado, One of These Nights in The Long Run.


Kitarist Frey je skupino ustanovil z bobnarjem Donom Henleyjem, oba sta v njej nastopala tudi kot pevca. Uvodoma sta se jima pridružila še kitarist Bernie Leadon in basist Randy Meisner. Frey je odpel uspešnice, kot so Heartache Tonight, Already Gone in Take it Easy.

Zaradi prepirov se je skupina razšla za 14 let in Henley je nekoč dejal, da bodo spet skupaj šele, ko pekel zamrzne. To se je tudi zgodilo leta 1994, ko so se vrnili z albumom Hell Freezes Over.

Frey in Henley sta ostala, Leadona je že sredi 70. let zamenjal Joe Walsh, Meisnerja pa Timothy Schmit. Leta 1974 so dobili kitarista Dona Felderja, ki se je poslovil leta 2001 po sporih okrog denarja.

Skupina The Eagles je bila leta 1998 uvrščena v dvorano slavnih rock and rolla v Clevelandu.

Henley je ob Freyjevi smrti sporočil, da mu je hvaležen za vse, kar sta prestala skupaj. Bila sta kot brata in vezi nista nikoli pretrgala, niti v 14 letih, ko skupina ni delovala. "Glenn je začel vse skupaj. Bil je hecen, trmast, eksploziven, radodaren. Vedno mu bom hvaležen za vse," je sporočil Henley.