Ilyushin Il-96-300 Svet24.si

"Putinovo letalo" pristalo v Švici

profimedia-0370438252 Svet24.si

Slovenska družina z regresom na jahto

nova24tv, sds, janez-janša, boris-tomašič Necenzurirano

Madžari prodali Nova24TV. Razkrivamo, kdo je ...

kdo vam laze1 Reporter.si

Bumerang za Tomašiča: tožilstvo že preiskuje ...

roglic 22 pm Ekipa24.si

Primož Roglič osupnil s podrobnostmi glede ...

sivka alenka 1 Odkrito.si

Alenka Sivka se je vrnila na radio

Roglič Ekipa24.si

Ste že videli to?!? Tako si Primož Roglič ...

Koronavirus - aktualno z Dolenjske

Aktualno 19: V novomeški bolnišnici v pripravljenosti

Piše: R.K.

Čas objave:
22.03.2020 15:39

Od včeraj se je število potrjenih okužb z novim koronavirusom v Sloveniji povzpelo na 414, na Dolenjskem je 57 okuženih. V novomeški bolnišnici so pripravljeni na večje število obolelih.

Od včeraj se je število potrjenih okužb z novim koronavirusom v Sloveniji povzpelo na 414, glede na včeraj je številka višja za 31. Na območju celotne Dolenjskem je 62 okuženih.

V občinah Dolenjske Toplice, Kočevje, Mirna, Sevnica, Šoštanj in Žužemberk so zabeležili po eno okužbo, v Ivančni gorici in Brežicah po dve, v Črnomlju 3, v Šmarjeških Toplicah in v Ribnici po 4, v Trebnjem 5, v Novem mestu in Semiču 6, v Velikih Laščah 7 in največ v Metliki, 25.

V novomeški bolnišnici so dobro pripravljeni na nove okužbe. Direktorica Milena Kramar Zupan je povedala, delo v bolnišnici poteka normalno in da je za vse paciente, ki potrebujejo katero koli obliko pomoči oziroma oskrbe poskrbljeno. Kramar Zupanova dodaja, da poleg redne zdravstvene oskrbe še vedno na območju stare interne bolnišnice v pritličju deluje ambulanta za covid-19, kamor prihajajo bolniki s sumom na koronavirus. Trenutno še vedno delujejo tako, kot smo začeli. Opravljajo se vsi brisi in pregledi za celo Dolenjsko in Belo krajino.


Kam pa trenutno v bolnišnici usmerjajo največ energije? Kramar Zupanova pojasnjuje, da trenutno zelo veliko energije usmerjajo v organizacijo bolnišnice za primer velikega porasta obolelih ljudi, se pravi, če bi število obolelih ekstremno naraslo. Pripravljenih imajo 80 bolniških postelj, 20 respiratorjev, tudi vso zaščitno in ostalo opremo imajo na voljo.

Tudi na kadrovskem področju je trenutno vse v redu, dodaja direktorica novomeške bolnišnice ter vse občane tolaži, da ostanejo mirni, tudi optimistični, da bo tudi v primeru poraslega števila obolelih s covid-19 zanje primerno in varno poskrbljeno.

Kramar Zupanova je pozvala k striktnemu upoštevanju navodil vlade in strokovnjakov, ki izrecno zapovedujejo, da ostajamo doma, da se spoštuje vsa pravila, kajti če bomo ta pravila, ne-druženje, neke vrste samoizolacijo striktno upoštevali, do porasta obolelih ne bo prišlo. 

V Splošni bolnišnici Novo mesto se pripravljajo za vse vrste scenarijev, tudi za primere, ko bi te številke obolelih narasle. Tudi v takih primerih bo zagotovljena vsa potrebna oskrba, miri direktorica Milena Kramar Zupan.

Koronavirus - Aktualno z Dolenjske, 22.3.2020, ob 16:10