kamera Svet24.si

Žena zasačila profesorja v objemu študentke

tutan lenard Svet24.si

FOTO: To je najbrž edini slovenski par, ki živi ...

BITENC Necenzurirano

Bešič Loredan in Bitenc skupaj proti Breclju

zvezdan martic2 Reporter.si

Bo to novi predsednik uprave RTV Slovenija?

benjamin sesko Ekipa24.si

Mora Keka skrbeti!? Ne le Jan Oblak, poškodovan ...

Čeprav je nesreča močno zaznamovala njeno življenje, Juliane ne dojema sebe kot žrtev, temveč kot pr Odkrito.si

17-letnica, ki je ubežala smrti

dragic 2 Ekipa24.si

Goran Dragić brutalno iskreno o svoji ...

Koronavirus - aktualno z Dolenjske

Aktualno 39: Kakšno je stanje v novomeški bolnišnici?

Piše: R.K.

Čas objave:
01.04.2020 10:58

Število novih okuženih s koronavirusom v jugovzhodni regiji narašča - trenutno jih je 107. Kakšno je stanje v novomeški bolnišnici?

Do včeraj so v jugovzhodni Sloveniji našteli 107 novih okužb s koronavirusom. V Novem mestu število okuženih počasi narašča, trenutno je okuženih 9.


V Novomeški bolnišnici že 4. teden delajo v posebnih razmerah epidemije. V bolnišnici izvajajo le nujne primere, v celoti delujejo le urgentni center, porodniški in otroški oddelek, medtem ko ostali oddelki opravljajo le nujne posege in obravnavajo le nujne primere.  Že 4. teden deluje tudi skupna enotna vstopna točka, zdaj preimenovana v covid ambulanta, v kateri sprejemajo bolnike, za katere sumijo, da so okuženi s koronavirusom. ta ambulanta deluje v stari interni stavbi v 1. nadstropju, organizirali so jo za celotno Dolenjsko in Belo krajino.
Direktorica Splošne bolnišnice novo mesto Milena Kramar Zupan je povedala, da se pacienti s koronavrusno okužbo iz Dolenjske in Bele krajine trenutno zdravijo v Ljubljani in na Golniku in da bodo takoj, ko bodo v teh blnišnicah kapaciteta zapolnjene, odprli kapacitete v bolnišnici Novo mesto. Za začetek imajo na razpolago 20 postelj, kasneje pa do 80. Na bolnišnici imajo pripravljen oddelek za sprejem pacientov, ki bodo potrebovali intenzivno terapijo.


Ena večjih težav je varovalna oprema za vse osebje, ki opravlja zdravstveno oskrbo in nego. Potreba na globalni ravni je velika, zato se vse države soočajo s pomanjkanjem oz. oteženo nabavo.  V bolnišnici Novo mesto dobivajo sproti nekaj opreme iz blagovnih rezerv, vendar pa večino opreme nabavljajo sami po različnih kanalih, nekaj opreme šivajo sami. Kramar Zupanova dodaja, da zaenkrat zadevo obvladujejo, zaposlene pa pozivajo k maksimalni rabi zaščitne opreme.

Koronavirus - Aktualno z Dolenjske, 1.4.2020, ob 11:10