IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Hana Huljić in Petar Grašo 1 Njena.si

Petar Grašo bo že drugič postal očka

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Koronavirus - aktualno z Dolenjske Novo mesto

Aktualno 4: Prvi ukrep uradno ob polnoči

Piše: Radio Krka

Čas objave:
15.03.2020 11:02

Uradno potrjena prva žrtev. Uradni prvi odloki novih ukrepov.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je po včerajšnji neuradni informaciji o prvi žrtvi v Sloveniji za sobotno oddajo Odmevi TV Slovenija uradno potrdil smrt bolnika s koronavirusom. Pojasnil je, da gre za osebo iz rizične skupine. Neuradno naj bi po zapletih umrl starejši moški iz metliškega doma starejših občanov, ki se je zdravil na ljubljanski infekcijski kliniki. Oseba, ki je umrla, je imela številne kronične bolezni in zelo slabo prognozo, ampak neposredni vzrok smrti je bila bolezen covid-19, je po seji vladnega kriznega štaba pojasnila infektologinja Bojana Beović. Da gre za osebo iz doma starejših, po njenih besedah pomeni dodatno podkrepitev prepovedi obiskov v domovih. V tem času pa se lahko s starostniki skuša vzpostaviti komunikacija s svojci na kak drug način.

Je pa vlada Janeza Janše ob sobotni večerni seji kriznega štaba za obvladovanje epidemije novega koronavirusa po pričakovanjih že sprejela prve ostre ukrepe. Tako se s ponedeljkom začasno ustavlja javni potniški promet, stekli bodo tudi nadzori izvajanja preventivnih ukrepov v trgovinah. Obeta pa se tudi prepoved obratovanja lokalov, je poudaril uradni govorec kriznega štaba za obvladovanje koronavirusa Jelko Kacin. 

Prva uredba je bila uradno naznanjena ob 10.30 uri, ko so z vlade sporočili, da je sprejet Odlok o začasni prepovedi in omejitvah javnega prevoza. Odlok začne veljati 16. marca 2020 ob polnoči. Je pa danes pričakovati še ostale uredbe, ki bodo pokazale, kdaj se bodo novi ukrepi zgodili. Na temo obvladovanja okužb bo potekal tudi sestanek z direktorji bolnišnic in zdravstvenih domov. Kaj bodo prinesle nove uredbe in kaj sestanki bomo še naprej spremljali v programu Radia Krka, več tudi v naslednji izredni rubriki, ki jo za vas pripravljamo ob 16. uri in 10 minut.

Koronavirus - Aktualno z Dolenjske, 15.3.2020 ob 11:10