stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Koronavirus - aktualno z Dolenjske

Aktualno 63: Vuzem letos drugače

Piše: R.K.

Čas objave:
13.04.2020 11:10

Članice in člani MFS Ivan Navratil bodo Metliško obredje danes izvedli nekoliko drugače.

Velikonočni ponedeljek bo v Metliki zaradi epidemije koronavirusa minil drugače, kot minula leta. Člani folklorne skupine Ivan Navratil vsako leto tradicionalno pripravljajo Vuzemski ponedeljek, ki pa ga bodo letos obeležili vsak pred svojo hišo.

Na velikonočni ponedeljek prikažejo običaj z naslovom Metliško obredje - zaviranje kola. Vsako leto so ga plesali na prostem na Pungartu pri cerkvici sv. Martina in od leta 1992 na Trgu svobode, ki je del starega mestnega jedra Metlike.


Metliško obredje združuje šest različnih iger, od katerih pa se dandanes nekatere opuščajo. Gre za najstarejši splet plesov, pesmi in iger na Slovenskem, ki je bil leta 2013 vpisan v register nesnovne kulturne dediščine in od predlani razglašen za nesnovno dediščino državnega pomena. Metliško obredje se pleše brez glasbene spremljave. Plesalcem daje ritem pesem, ki jo sami prepevajo med plesom.

Doslej so zelo redko odpovedali ta običaj, od leta 1992 pa so ga neprekinjeno izvajali, vendar pa letos ne bo tako. Zato so se v Folklorni skupini Ivana Navratila odločili, da bodo ta običaj kljub prepovedi druženja obeležili na svojevrsten način.

Člani Metliške folklorne skupine Ivan Navratil bodo oblečeni v narodne noše zaplesali vsak pred svojim domom danes ob 15. uri. V pomoč jim bo predvajanje posnetka z Veselice, ki ga bodo lahko slišali vsi prebivalci mesta.

Koronavirus - Aktualno z Dolenjske, 13.4.2020, ob 11:10