nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Koronavirus - aktualno z Dolenjske Novo mesto

Aktualno 75: Prve večje spremembe po petih tednih

Piše: P.M.

Čas objave:
19.04.2020 11:10

Tudi na Dolenjskem se od jutri obetajo prve večje spremembe pri ukrepih. Odpirajo se nekatere od trgovin, ki jim je vlada pred petimi tedni prepovedala ponujati blago in storitve potrošnikom, da bi tako v čim večji meri prispevali k omejitvi širjenja novega koronavirusa.

Še naprej bodo v trgovinah veljali zaščitni ukrepi - nošenje maske in razkuževanje rok.
Jutri bodo tako lahko vrata odprle tudi trgovine z gradbeno-inštalaterskim materialom, tehničnim blagom in pohištvom. V teh prodajalnah bodo v času od 8. ure do 9.30 lahko nakupovale izključno ranljive skupine, kot so invalidi, starejši od 65 let in nosečnice. Starejši od 65 let bodo podobno, kot velja pri trgovinah z živili, lahko nakup opravili samo v tem času.
Naslednji teden se odpirajo tudi vrata salonov z avtomobili in trgovin s kolesi. Prav tako bodo vnovič začeli delovati vulkanizerji, avtoličarji, avtokleparji in druge servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles.
Ponovno se odpirajo tudi kemične čistilnice in servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja tehničnega blaga.
Prav tako bodo vnovič dovoljene storitve, ki se opravljajo na prostem, denimo vrtnarske storitve ali krovska in fasaderska dela. Mogoč bo tudi osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki.
Kot smo poročali, bo z jutrišnjim dnem ponovno steklo tudi opravljanje tehničnih pregledov in ostalih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil.
Prav tako bodo od jutri pod posebnimi pogoji dovoljeni posebni linijski prevozi potnikov, namenjeni prevozu delavcev od doma do delovnega mesta in domov.
Še nekatere sprostitve gospodarskih in drugih dejavnosti sledijo čez dva tedna, 4. maja. Takrat bodo vrata odprle prodajalne do velikosti 400 kvadratnih metrov prodajnega prostora, kar sicer ne velja za tiste v trgovskih centrih. Ponovno bo mogoč tudi obisk frizerskih in kozmetičnih salonov ter salonov za nego živali.

Koronavirus - Aktualno z Dolenjske, 19.4.2020 ob 11:10