stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Koronavirus - aktualno z Dolenjske Novo mesto/Krško/Metlika/Črnomelj/Kočevje

AVDIO: Na Dolenjskem, v Beli krajini in v Posavju različno založeni z zaščitno opremo

Piše: STA

Čas objave:
20.03.2020 15:00

V Mestni občini Novo mesto so zaščitno opremo za zajezitev okužbe z novim koronavirusom najbolj vitalno potrebnim službam zadnjič razdelili v začetku tedna. Več je od Uprave RS za zaščito in reševanje, ki so ji sporočili dodatne potrebe, pričakujejo prihodnje dni. Pričakujejo jo tudi v Občini Krško, kjer te opreme zadnje dni akutno primanjkuje.

Direktorica novomeške občinske uprave Vida Čadonič Špelič je povedala, do so v začetku tedna zaščitno opremo razdelili podjetjem, ki med drugim izvajajo gospodarsko javno službo, pomoč na domu in humanitarnim organizacijam. Sicer pa so svoje potrebe danes posredovali omenjeni upravi.

Gre sicer za potrebe podjetij s taksiji, pogrebnih podjetij, centra za pomoč na domu, pralnic in čistilnic, Rdečega križa, Karitas, prostovoljnih gasilskih društev, komunalnih podjetij in živilskih trgovin.

Krški župan Miran Stanko je navedel, da so sicer nekaj malega zaščitnih sredstev, vendar ne dovolj, dobili v četrtek. Več opreme pričakujejo prihodnje dni. Po podatkih občinskega predstavnika za zaščito in reševanje Aleša Benjeta dnevno brez podjetij in zdravstva potrebujejo nekaj več kot 1500 zaščitnih mask, nekaj več kot 1400 parov zaščitnih rokavic, približno 120 zaščitnih očal, zaščitne predpasnike, 20 zaščitnih kombinezonov in 10 litrov razkužila.

V Metliki, kjer se zaradi uvedenih izrednih razmer in povečanih potreb v domu starejših občanov z zaščitno opremo oskrbujejo redno, svoje potrebe pristojnim sporočajo dnevno. Dnevno sicer potrebujejo do 1000 kirurških mask, 70 mask FFP 3, do 5000 parov zaščitnih rokavic, po 20 zaščitnih oblek in očal ter 20 plastenk z razkužilom.

Gre sicer za dnevne potrebe zdravstvenega doma, doma starejših občanov, komunalne službe, sil za zaščito in reševanje s prostovoljci in trgovin z živili ter s kmetijsko oskrbo, je povedal metliški župan Darko Zevnik.

Po besedah črnomaljskega župana oz. župana sosednje belokranjske občine Andreja Kavška so upravi za zaščito in reševanje sporočili dnevne potrebe po zaščitni opremi za zdravstvo, za enote zaščite in reševanja ter organizacije, ki pomagajo ljudem v izolaciji. "V dani situaciji smo tudi sami aktivirali vse razpoložljive vire in dosegli, da smo uspešno nabavili dodatne količine zaščitnih sredstev za potrebe civilne zaščite," je dodal črnomaljski župan.

Podobno kot drugje po državi je stanje z zaščitno opremo kritično v Občini Kočevje. "Pripravljamo seznam potrebne opreme za normalno delovanje vseh upravičencev. Razen manjše dostave, ki zadostuje za dan ali dva, drugega še nismo prejeli. Vse upravičene službe smo sicer doslej lahko organizirali in delujejo," so pristavili in povzeli, da od uprave za zaščito in reševanje pričakujejo tehtno pomoč.

Direktorica novomeške občinske uprave Vida Čadonič Špelič o zaščitni opremi