hurgada, plaža Svet24.si

Morski pes je do smrti pogrizel še romunsko ...

šolar, šolarka Svet24.si

Fenomen slovenskega znanja: vsi odlični in vsi ...

Jaša jenull Necenzurirano

Kaj bo Jaša Jenull rekel ob izbiri šefa ...

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

dragic Ekipa24.si

Ste videli, slišali? Dragićev govor soigralcem v...

Zvita feltna Njena.si

Pevec slovenske skupine se je poročil

olimpija stozice mm Ekipa24.si

Olimpija ima novega trenerja! Jutri bo prestavila ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Potniški reaktivec pristal v Dolenjskih Toplicah

Piše: M.K.

Čas objave:
06.08.2019 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI:  Evro kljub velikim vzponom in padcem v zadnjih letih še vedno uživa visoko podporo. V evrskem območju skupno valuto podpira 76 odstotkov vprašanih, kar je največ po pomladi leta 2004. Največ zagovornikov, in sicer 88 odstotkov, ima prav v Sloveniji, je razvidno zadnje raziskave Eurobarometer.

Muhasto vreme s pogostimi nevihtami v zadnjih tednih ni prizaneslo niti solinarjem. Tako so v Sečoveljskih solinah do zdaj pridelali le okoli 250 ton soli in štiri do pet ton solnega cveta, medtem ko bi morali v povprečni sezoni pridelati okoli 2500 ton soli. Zdaj upajo na stabilnejše vreme do konca tega meseca in v septembru.

KRKA DOMA: Ponoči so z Brnika v Dolenjske Toplice prepeljali reaktivno potniško letalo. Dolgo je 27 metrov in tehta 9 ton. Potniško letalo bo podjetje FerroČrtalič uporabilo za raziskave in razvoj novih tehnoloških rešitev v letalski industriji. V podjetju FerroČrtalič iz Sel pri Dolenjskih Toplicah so letalu pred prevozom odrezali krili ter jih s trupom naložili vsakega na svojo prikolico. Letalo je zadnjih 17 let potnike prevažalo po ZDA, Mehiki in Sudanu ter zadnjič pristalo na brniškem letališču. Podjetje FerroČrtalič z več kot 50-letno tradicijo je letalo kupilo, ker "razvija najnaprednejše rešitve za obdelavo površin v letalski industriji", s katerimi se zagotavlja večjo varnost zračnega prometa. 

Marsikatero slovensko podjetje, predvsem tista v industriji, se je na vrhuncu poletja tudi letos odločilo za kolektivni dopust. V nekaterih ta velja za skoraj vse zaposlene, v drugih le za del ali za določen obrat, skoraj povsod pa čas prekinitve proizvodnje izkoristijo tudi za redna vzdrževalna in investicijska dela. Na kolektivni dopust so se že, ali se bodo še, odpravili tudi v največjih dolenjskih podjetjih: Revozu, Adrii Mobil in Krki. 

Za gasilskim domom v Podturnu pri Dolenjskih Toplicah so v petek pripravili slovesen prižig oglarske kope, ki ga je organiziralo Prostovoljno gasilsko društvo Podturn. Oglarstvo na Kočevskem rogu je razcvetelo v 19. stoletju. Po 2. svetovni vojni je dejavnost zamrla. Je pa oglarjenje v naši državi dandanes spet živo. Prižig oglarske kope organizirajo kot turistično prireditev. Obiskovalci lahko spremljajo njeno postavljanje, prižig in kuhanje oglja, ki običajno traja okoli 7 dni.

Krka ob enih, 06.08.2019

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri