stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Različni rešitvi za odlaganje jedrskih odpadkov

Piše: M.K.

Čas objave:
03.10.2019 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Prvi komentarji po zaslišanju Janeza Lenarčiča, kandidata za komisarja za krizno upravljanje, so pozitivni. Lenarčič je z zaslišanjem zadovoljen. Predsednik odbora za razvoj, ki ga je zaslišal, Tomas Tobe, ga je opisal kot dobro izmenjavo mnenj. Odbor bo zaslišanje ocenjeval danes popoldne, uradno pa bo ocena znana šele sredi tega meseca.

V sklopu preventivne akcije za večjo varnost pešcev bo danes potekala vseslovenska akcija razdeljevanja kresničk in odsevnih trakov na prehodih za pešce. Agencija za varnost prometa bo za namen boljše vidnosti pešcev tako razdelila 16.000 odsevnikov. Lani je v prometnih nesrečah umrlo 11 pešcev, od tega jih je 9 umrlo v temnejšem delu dneva, večina v naselju.

KRKA DOMA:  Slovenija in Hrvaška na nedavnem zasedanju meddržavne komisije za Nuklearno elektrarno Krško (Nek) nista dosegli dogovora glede skupnega odlagališča jedrskih odpadkov na Vrbini. 
Hrvaški minister za zaščito okolja in energijo Tomislav Ćorić pa je o razlogih nasprotovanja skupnega odlagališču na Vrbini povedal:  "Več stvari je problematičnih. Iz moje osebne perspektive je ključen problem ta, da Vrbina kot dolgoročno odlagališče predpostavlja, da se na njem odlaga samo odpadke, ki nastajajo v Nuklearni elektrarni Krško. V tem primeru Hrvaška nima rešitve za svoje institucionalne odpadke, kar bi pomenilo, da bi morala v izgradnjo dodatnega oziroma drugega odlagališča na območju Hrvaške."  Hrvaška tako nadaljuje z aktivnostmi za svoje odlagališče. Nestrinjanje z lokacijo pa so izrazili tudi aktivisti iz Bosne in Hercegovine.

Na mestni ploščadi v Kočevju se je včeraj pozno popoldne na miroljubnem shodu s koncertom zbralo več sto ljudi. Shod je civilna iniciativa Stop nasilju pripravila zaradi povečanega vandalizma v občini. Organizatorji in udeleženci shoda so državo pozvali k sistemskemu reševanju težav zaradi povečanega vandalizma in nasilništva v občini. Župan občine Kočevje Vladimir Prebilič se shoda zaradi obveznosti v tujini ni mogel udeležiti osebno, je pa v svojem zapisu na Facebooku shod podprl in še vedno zagovarja stališče, da vsem pripada pravica do varnega in urejenega življenja.

Pri kraju Nova Lipa je včeraj okoli 11. ure dopoldne večja skupina migrantov nezakonito prečkala državno mejo. Pri tem sta jih opazila črnomaljska policista, ki sta šest tujcev prijela in zadržala, med 30 in 40 pa naj bi se jih razbežalo. V iskanje prebežnikov so se vključili policisti Posebne policijske enote Policijske uprave Novo mesto. Na podlagi zbranih podatkov iz razgovorov s tujci so ugotovili, da so mejo nezakonito prestopili na kraju, kjer ni postavljene panelne ograje.  Policisti so na območju krajev Tribuče in Kapele prijeli še tri Iračane, dva Palestinca, dva Sirca ter državljana Indije in državljana Šrilanke.

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 03.10.2019

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri