stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Katero mestno jedro v Sloveniji je najlepše?

Piše: M.K.

Čas objave:
15.11.2019 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Zainteresirani lahko še danes svoji občini in Geodetski upravi pošljejo mnenja in pripombe na predlagane modele vrednotenja nepremičnin. Geodetska uprava bo na podlagi pripomb pripravila končni predlog modelov za sprejetje na vladi, sledilo bo novo množično vrednotenje, ki mora biti po zakonu opravljeno do konca marca 2020.

Danes obeležujemo dan slovenske hrane. Tudi tokrat ga spremlja tradicionalni slovenski zajtrk, ko so več kot 270.000 otrokom v vrtcih in osnovnih šolah za zajtrk ponudili kruh z maslom in medom, jabolko in mleko. Letos dan poteka z geslom Hvala za naš super zajtrk! oz. zahvalo, ki nagovarja vse udeležence v prehranski verigi. Zajtrk je pomemben del zdravega prehranjevanja, delež prebivalcev, ki dan začne tako, pa se je v zadnjih letih povišal.

Na 65. tekmovanju za pesem Evrovizije, ki ga bo prihodnje leto gostil nizozemski Rotterdam, bo nastopilo 41 držav. Koncept dveh polfinalov in finalov ostaja, po letu premora pa se bosta vrnili Bolgarija in Ukrajina. S sloganom Open up! (Odpri se!) želijo organizatorji izpostaviti povezavo med ljudmi in kulturno raznolikost.

KRKA DOMA: Mestna občina Novo mesto je v sredo, v Ljubljani na zaključni slavnostni prireditvi vseslovenske akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna, prejela 1. nagrado v kategoriji mestna jedra. Letos se je na državno tekmovanje uvrstilo 90 mest in krajev. Župan Gregor Macedoni je nagrado prevzel za prenovljeni Glavni trg z okolico. Komisija v obrazložitvi izpostavlja celovito prenovo starega mestnega jedra kot najuspešnejši dosežek  urejanja zgodovinskih jeder mest za letošnje leto. 
Glavni trg je tako postal središče in prostor druženja ter srečevanja ljudi, saj je tudi zaprt za promet. Trg so tlakovali s 700.000 novimi granitnimi kockami, litoželezni pokrovi jaškov po novem niso več vidni, raven cestišča pa je prilagojena višini objektov, kar polepša in ga funkcionalno približa prebivalcem.

V Metliki včeraj uporabi predali pet mestnih kolesarnic, s katerimi želi tamkajšnja občina občanom olajšati gibanje po mestu, prispevati k omejevanju onesnaževanja okolja z avtomobilskimi izpušnimi plini in izboljšati pogoje kolesarjenja. Naložba, ki so jo poimenovali Parkirišča za kolesa, je obsegala postavitev petih kolesarnic. Prvo s štirimi stojali za osem koles so postavili pri Osnovni šoli Metlika, drugo z osem stojali za 12 koles ob Ljudski knjižnici Metlika oz. pri Kulturnem domu in Športnem igrišču na Pungartu. Tretja z osem stojali za 12 koles stoji v Župančičevi ulici ob metliškem otroškem vrtcu, četrta in peta z enako zmogljivostjo stojita ob avtobusni postaji in pri lekarni v Naselju Borisa Kidriča. Na metliškem Partizanskem trgu so postavili še dodatnih, nepokritih osem stojal za 16 koles.

V Komunali Brežice s številnimi projekti spodbujajo okolju prijazno ravnanje in zmanjševanje uporabe plastične embalaže, spodbujajo tudi manjšo uporabo nagrobnih sveč. V Sloveniji vsako leto odložimo več kot 4.500 ton odpadkov od sveč. S to količino bi lahko napolnili približno 60 olimpijskih bazenov. Javno podjetje Komunala Brežice, je eno izmed prvih komunalnih podjetij v Sloveniji, ki je svojim uporabnikom omogočilo uporabo sožalnice. Sožalnica je posebna skrinjica z vgrajenim sefom za zbiranje sožalnih voščilnic na pogrebih. Vsak posameznik lahko na pogrebu v skrinjico vloži žalno posvetilo in priloži denarni prispevek. Pri tem je zagotovljena popolna diskretnost, hkrati pa tudi varnost, da bodo morebitna sredstva res pristala v rokah žalujočih.  Z uporabo sožalnice poskrbimo za zmanjšanje količine odpadkov, prihranimo prostor za skladiščenje in bistveno zmanjšamo količino nastale odpadne embalaže. Prispevek v sožalnici je enakovredno nadomestilo za žalno embalažo, žalno cvetje, karton, celofan in okrasne pentlje.

VREME ZA REGIJO
Dežurni prognostik z Agencije za okolje Brane Gregorčič pravi, da se je sonce skrilo nad oblake. Pred nami je deževen vikend. 
V noči na ponedeljek bo dež ponehal, ponedeljek bo suh, bodo pa vodostaji rek še vedno visoki. Kaže pa, da bo v torek spet začelo deževati.

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 15.11.2019

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri