profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Sevniška občina letos z manjšimi naložbami

Piše: M.K.

Čas objave:
20.11.2019 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Unicef ob današnjem svetovnem dnevu otroka poziva, da bodo le svež pristop, nove tehnologije, politična volja in več sredstev, pripomogli, da bo vizija konvencije o otrokovih pravicah postala resničnost za vse otroke. Varuh človekovih pravic Peter Svetina pa opozarja, da je treba otroke slišati in upoštevati. Otroke v sodobnosti poleg že dolgo znanih problemov ogrožajo nova tveganja. To so podnebne spremembe in nevarnosti, povezane s spletom, tako zlorabe kot spletno nadlegovanje. Nadaljnja prizadevanja so nujna, saj 25 milijonov otrok v EU in skoraj vsak peti otrok na svetu živi v revščini.

Nova študija ugotavlja, da se je sodobni človek pojavil na območju današnje severne Bocvane, torej na jugu Afrike, kar izpodbija dozdajšnje ugotovitve, da je zibelka modernega človeka v vzhodni Afriki. Vendar pa se z novimi dognanji ne strinjajo vsi znanstveniki, študiji namreč očitajo, da je bila zastavljena veliko preozko.

KRKA DOMA: Sevniška občina se je zaradi zakasnitve projektov, podprtih z denarjem dogovora za razvoj regij, letos lotila le več manjših naložb. Med največjimi sta 1,2-milijonska prenova kopališkega bazena in gradnja sevniškega stadiona, ki je občino do zdaj stala približno 800.000 evrov. Na Sevniškem si večje naložbe v skupni vrednosti približno sedem milijonov evrov obetajo v prihodnjih dveh letih. In sicer za povezavo javnih vodovodnih sistemom na obeh savskih bregovih z več kot 10.000 uporabniki. Stopnjo priključenosti na komunalni sistem in čistilno napravo v Sevnici nameravajo dvigniti na 98 odstotkov, ter urediti območje zunajnivojskega križanja enotirne železniške proge Trebnje-Sevnica s ciljem ureditve poslovne cone v Šmarju.

Na kmetiji Zupančič v Jelševniku pri Črnomlju, je uradno eno od dveh najdišč črne človeške ribice. Leta 1986 so v tamkajšnjem izviru Dobličice in kasneje tudi v Jelševniku našli to čudovito črno vrsto. In ob 30-letnici odkritja so tam postavili pomnik akademskega kiparja Boštjana Kavčiča, posvečen temu endemitu. Kamnit podstavek je zelo težak. Sama skulptura črne človeške ribice pa ima izjemne dimenzije. 

Društvo prijateljev mladine Mojca Novo mesto, tudi letos pripravlja decembrsko obdaritev otrok, ko bo Dedek Mraz obdaril najmlajše. Letos bodo obdarjeni otroci, rojeni med 1.1.2013 in 31.12.2018 in ki imajo stalno prebivališče v občini Novo mesto, Šentjernej, Žužemberk, Škocjan, Straža, Šmarješke Toplice, Mirna Peč in Dolenjske Toplice. Zaradi Uredbe Evropske unije o varovanju osebnih podatkov morajo podatke o otrocih, ki jih bo obdaroval Dedek Mraz, vsako leto pridobiti. Letos so oblikovali spletno prijavnico z informacijsko privolitvijo za uporabo podatkov za namen obdarovanja. Starši otrok, ki imajo stalno bivališče v občini Novo mesto in občini Žužemberk, morajo izpolniti elektronsko prijavnico, ki je objavljena na spletni strani Društva prijateljev mladine Mojca Novo mesto. Ostale občine bodo podatke pridobile same.  Vabilo za obdaritev bodo poslali na naslov otroka. Elektronske prijave zbirajo do 25.11.2019.

VREME ZA REGIJO
Dežurni prognostik z Agencije za okolje Blaž Šter napoveduje, da zlasti na našem koncu lahko jutri pričakujemo boljše vreme.

Krka ob enih, 20.11.2019

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri