stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Mojčin Dedek Mraz bo letos gasilec

Piše: M.K.

Čas objave:
11.12.2019 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Letošnji mednarodni dan gora je Planinska zveza Slovenije posvetila mladim. Njegov slogan je namreč Gore so pomembne za mlade, pozornost pa so v zvezi usmerili v trajnostni razvoj gorskih območij in vlogo mladih v pri tem procesu.

V Zavetišču za zapuščene živali Ljubljana so včeraj odprli nove prostore, kjer so uredili novo sodobno domovanje za pse, novo upravo s predavalnico in prostore za prostovoljce. Na novo zavetišče so po besedah vodje Marka Omana čakali 14 let. Vsako leto v zavetišču sicer oskrbijo več kot 2000 zapuščenih živali.

V štabu Ilke Štuhec ni panike. Ilka je s 17., 20. in 21. mestom končala uvodni tekmovalni konec tedna nove sezone svetovnega pokala v hitrih disciplinah. Cilji so bili seveda višji, a v ekipi zatrjujejo, da so na pravi poti.

KRKA DOMA:  Društvo prijateljev mladine (DPM) Mojca bo ta mesec že 50. leto zapored poskrbelo, da bo okoli 5.000 malčkov z območja osmih dolenjskih občin sprejel Dedek Mraz.  Letošnje darilo sestavljajo družabna igra Piki gasilček, knjiga Gasilci in reševalci, gasilska knjižica z nalepkami, otroški gasilski aparat in še čelada. Za vse skupaj morajo zbrati 120.000 evrov, z občinami imajo sklenjene pogodbe, odzvala se je že največja donatorka, to je tovarna Krka z 20.000 evri donacije. A prispevke še zbirajo in prav vsakemu so hvaležni zanj, da se ta čudovita tradicija na Dolenjskem ohrani.  Novost je še v tem, da lahko prispevate pet evrov s poslanim SMS sporočilom DEDEKMRAZ5 na številko 1919. SMS donacije bodo sprejemali vse do konca januarja.

Sevniški policisti so v ponedeljek dopoldne, v bližini trgovskega centra izsledili štiri državljane Romunije, ki so nezakonito pobirali prostovoljne prispevke pod pretvezo, da zbirajo denar za gluhe osebe in otroke. Iste osebe, ki so se prevažale z osebnim avtomobilom Audi A4 črne barve, nemških registrskih oznak, so pri nezakonitem pobiranju prispevkov popoldne v bližini trgovskega centra v Brežicah izsledili tudi brežiški policisti. Odpeljali so jih na policijsko postajo, jim izrekli globe in o kršitvah seznanili sodišče. Ob nezakonitem pobiranju prostovoljnih prispevkov se osebe pogosto predstavljajo za predstavnike humanitarnih organizacij. S pretvezami o pobiranju prispevkov za bolne osebe pri ljudeh želijo vzbuditi sočutje in se na ta način okoristiti. Policisti ugotavljajo, da kršitelji večkrat ljudi tudi ogoljufajo pri vračilu denarja. Občanom zato svetujejo, naj bodo pozorni ali imajo te osebe ustrezna dovoljenja upravne enote. Če jih nimajo, naj jim denarja ne izročajo in naj takoj obvestijo policiste na številko 113.

V sklopu projekta SPOT svetovanje JV SLOVENIJA, je v Kulturnem centru Semič, prejšnji teden potekalo regijsko srečanje podjetniških podpornih institucij. Dogodek je bil namenjen krepitvi, nadgradnji medsebojnega sodelovanja in izmenjavi izkušenj regijskih podjetniških organizacij. Srečanja so se udeležili predstavniki regijskih organizacij, ki se pri svojem delu srečujejo s podjetniki in potencialnimi podjetniki, in sicer: predstavniki vseh štirih konzorcijskih partnerjev projekta SPOT, predstavniki podjetniških inkubatorjev v regiji , predstavniki iz AJPES Novo mesto, Območnih obrtno-podjetniških zbornic Metlika in Črnomelj, Slovenskega regionalnega razvojnega sklada, novomeškega Zavoda za zaposlovanje, Urada za delo Kočevje in Upravne enote Ribnica ter iz Občin Semič in Metlika. Prvo regijsko srečanje je bilo zaključeno z veliko mero optimizma s pogledom v prihodnje sodelovanje v prid razvoju podjetništva v regiji.

VREME ZA REGIJO
Dežurna vremenoslovka z Agencije za okolje Katja Kozjek napoveduje, da bomo imeli zimsko vreme. Jutri bo rahlo snežilo, v petek bo vreme še bolj pestro, najverjetneje se boste izmenjavala sneg in dež, popoldne pa bo možna tudi poledica.

Krka ob enih, 11.12.2019

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri