profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Močan veter podiral drevesa in odkrival strehe

Piše: M.K.

Čas objave:
06.02.2020 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Na širšem območju Kranja in drugod po državi, kjer je v torek in včeraj pustošil močan veter, danes poteka odstranjevanje posledic neurja. Nastala je velika materialna škoda, zlasti zaradi odkritih streh, podrtih drogov in ograj ter uničenih vozil, na katera so padla drevesa. Na gimnaziji v Kranju danes zaradi odkrite strehe nimajo pouka. Na Upravi RS za zaščito in reševanje, so zaradi močnega vetra v le 12 urah zabeleženih 142 dogodkov na območju 47 občin. Veter je podiral drevje, drogove telefonije in elektrodistribucije ter odkrival ostrešja objektov. Zaradi podrtega drevja je bil na nekaj cestnih odsekih oviran promet, poškodovanih je bilo tudi nekaj osebnih vozil. Posledice odpravljajo gasilci 62 gasilskih enot.

Če bi bile volitve jutri, bi na njih zmagala SDS, ki bi dobila 18,2 odstotka glasov. Druga bi bila s 16,3 odstotka glasov LMŠ, tretji pa skupaj SD in Levica, ki bi prejeli po 7,9 odstotka glasov, kažejo rezultati ankete. Na barometru priljubljenosti politikov še naprej vodi predsednik republike Borut Pahor, sledi mu predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle Marjan Šarec, na tretje mesto pa se je uvrstila predsednica DeSUS Aleksandra Pivec, ki do zdaj ni bila na lestvici.

KRKA DOMA:  Močan veter je včeraj povzročal nevšečnosti tudi na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju. Včeraj okoli 16.30 ure, je na cesti Novo mesto - Metlika, pri Vahti, na osebno vozilo, v katerem sta ostali ujeti dve osebi, padlo drevo. Posredovali so novomeški poklicni gasilci .Prostovoljni gasilci so na območju Dolenjske, Bele krajine in Posavja posredovali zaradi več podrtih dreves in razkritih streh.  Veter je tudi v občini Kozje odkril več streh. Ponekod so imeli težave tudi v oskrbi z električno energijo. 

V Mestni občini Novo mesto bodo s podjetjem Avant Car, v približno treh mesecih uvedli sistem souporabe električnih avtomobilov. Na treh izposojevališčih v mestnem središču naj bi bilo sprva na voljo 10 do 20 vozil, morebitno širitev ponudbe in izposoje pa bo narekoval odziv občanov in podjetij. Novomeški župan Gregor Macedoni je povedal, da se občina s tem odziva na izzive sodobne mobilnosti, od tega trajnostnega projekta pa si obeta omilitev prometnih zagat in čistejše okolje.  Izposoja električnih avtomobilov bo v mestu sprva na voljo na parkiriščih z električnimi polnilnicami, in sicer ob Kettejevem drevoredu, na Novem trgu in v Trdinovi ulici. Cena vožnje bo odvisna od števila prevoženih kilometrov in časa izposoje, enosmerna vožnja med Novim mestom in Ljubljano naj bi predvidoma stala nekaj več kot 15 evrov.

Koordinatorica projektne pisarne na Občini Črnomelj Anita Jamšek, je na nedavni novinarski konferenci odgovorila na vprašanje, kako je z izgradnjo novega vrtca. Pojasnila je, da imajo izdelan investicijski program, v tem mesecu bodo objavili javni razpis za preverjanje usposobljenosti potencialnih izvajalcev projektne naloge in hkrati za izvajalce gradnje. V prvi fazi bodo stari del vrtca, kjer sta dve stavbi, porušili in zgradili nov dvonadstropni vrtec. Na 1500 kvadratnih metrih novih površin bodo imeli 10 oddelkov vrtca. Vse oddelke, ki so trenutno na Majerju, bodo zaprli in jih preselili v novi vrtec na Loki.

VREME ZA REGIJO
Dežurni prognostik z Agencije za okolje Brane Gregorčič pravi, da so pred nami lepi, sončni dnevi. 

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 06.02.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri