stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Brežiška bolnišnica drugo leto zapored poslovala pozitivno

Piše: M.K.

Čas objave:
04.03.2020 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Svetovna banka je včeraj odobrila 12 milijard dolarjev pomoči državam za boj proti novemu koronavirusu. Z njim se je dozdaj po svetu okužilo 91.000 ljudi, med njimi 80.000 na Kitajskem. Umrlo jih je več kot 3000. 

Turistični delavci v regijah ob meji z Italijo zaenkrat še ne opažajo večjih težav zaradi novega koronavirusa, ki je prizadel za slovenski turizem izredno pomemben italijanski trg. V piranski občini opažajo celo boljše rezultate kot v lanskem februarju. Tuji gostje so februarja letos ustvarili za dobro petino več prenočitev kot lani.

Na turški strani kopenske meje z Grčijo po poročanju grških medijev čaka približno 12.500 ljudi, da bi vstopili v Grčijo in tako tudi v Evropsko unijo. Na meji na severovzhodu Grčije je davi sicer prišlo do novih izgredov ter uporabe solzivca.

KRKA DOMA: V Splošni bolnišnici Brežice so po interventnih državnih sanacijskih sredstvih za pokrivanje izgube preteklih let, lani drugo leto zapored poslovali pozitivno. Ob državnem sofinanciranju 320.000 evrov, so lani ustvarili nekaj več kot 540.000 evrov dobička. Če odštejejo pomoč, tako lanski presežek prihodkov nad odhodki znaša nekaj več kot 220.000 evrov. V brežiški bolnišnici so še zatrdili, da so pripravljeni na morebitni sprejem bolnikov, okuženih z novim koronavirusom. Njihova bolnišnica je predvidena kot ena od vstopnih točk za odvzem brisov na koronavirus, vse tovrstne dejavnosti usklajuje s pristojnimi, uvedli pa so tudi protokol, podoben drugim bolnišnicam po državi.

Po izračunih nekaterih tujih strokovnjakov naj bi delci meteorja, ki je v petek eksplodiral nad Slovenijo, padli nekje na območju med Novim mestom in Mirno Pečjo. O tem je včeraj poročala spletna stran Strewnify, ki spremlja padce meteoritov na Zemljino površje. Omenjena spletna med drugim poroča, da je bila skupna atmosferska udarna energija enakovredna 340 tonam TNT. Kot navaja, naj bi bilo bolj natančno območje iskanja med kraji Jablan, Prečna in Češča vas, njihov Facebook profil Strewnify Europe pa lovce na meteorite z vsega sveta vabi k iskanju v Slovenijo.  Slovenski geolog Bojan Ambrožič je za zdaj do teh izračunov in njihove natančnosti še skeptičen. Dodal je, da se bodo iskalne akcije lotili v naslednjih dneh. Nad tovrstnimi aktivnostmi ni najbolj navdušen, saj upa, da, če bo ostanke že kdo našel, da bo to kakšen slovenski iskalec. Vzvodov in mehanizmov za odvzem najditelju namreč ni in načeloma predmet pripada tistemu, ki ga najde.

V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto, je bil včeraj alternativni večer, ki ga je knjižnica pripravila v sodelovanju z Društvom Bober - okoljsko gibanje Dolenjska. Gostja je bila predavateljica in pisateljica Petra Škarja, ki je predstavila knjigo z naslovom Zate: velike resnice malih doživetij. V zanimivem pogovoru je povedala, da je bila zelo blizu še enemu posebnemu poklicu.  Knjiga Zate, ki jo je predstavila tokrat, je knjiga za vsakogar, ki želi postati (še) boljši človek in se zaveda, da na svetu ni sam. V knjigi so zbrane preproste zgodbe z vsega sveta, ki sporočajo, kako biti dober človek, dober do sebe in dober do vsega, kar nas obdaja.

Živimo v času hitrega življenja, v katerem prevečkrat pozabimo, kdo sploh smo, zakaj smo na Zemlji, kaj želimo doseči, predvsem pa vse manj čutimo. In če odrasli ne razrešujemo svojih vzorcev, ki nas dušijo, neodgovorno ravnamo do otrok, ki se šibijo pod obveznostmi in vsemi bremeni preteklosti staršev. V prostorih novomeškega RIC-a, jutri ob 18. uri pripravljajo predavanje na temo ''Ko odrasli pozabimo na svojo odgovornost, pritiskamo na otroke'. Namen je narediti korak k večji odgovornosti vseh odraslih, da bodo otroci živeli v ljubečem okolju, kjer bodo čutili sprejetost, kjer bodo slišani in spoštovani. Predavala bo članica Borze znanja, učiteljica slovenskega jezika in učiteljica za življenje Justina Husu. Predavanje je brezplačno. 

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 04.03.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri