stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Vsi vrtci in šole v ponedeljek zapirajo vrata

Piše: M.K.

Čas objave:
12.03.2020 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec je ministrstvoma za zdravje in izobraževanje naložil, naj pripravita vse potrebno, da se s ponedeljkom zaprejo vse vzgojno-izobraževalne ustanove. Pojasnil je, da gre za ukrep, ki prinese za seboj marsikaj, a je v tej situaciji nujen. Zaradi koronavirusa so dozdaj vse šole zaprli v več kot 20 državah po svetu. 

Koronavirus se širi tudi med športniki. Predsednik hokejskega kluba Sij Acroni Jesenice Anže Pogačar je sporočil, da je bil eden od igralcev pozitiven na testu za novi koronavirus. Klub želi, da igralec ostane anonimen, predsednik pa poudarja, da se hokejist počuti dobro in da je v samooskrbi. Kot poroča spletni portal Ekipa SN, so iz zelo zanesljivih virov izvedeli, da je bil na pozitiven še en slovenski športnik, gre pa za odbojkarja ene najboljših slovenskih ekip ACH Volley.

Novi koronavirus je v Avstriji terjal prvo smrtno žrtev. Na Dunaju je za posledicami bolezni covid-19 umrl 69-letni moški, ki je imel že prej zdravstvene težave. Pri naših severnih sosedih so sicer dozdaj potrdili 308 okužb z novim koronavirusom.

V Italiji od danes veljajo še strožji ukrepi karantene za celo državo. Zaprti so ostali bari, lokali in večina trgovin. Državljani imajo še vedno dostop do lekarn, pošt in trgovin z življenjskimi potrebščinami. Ukrep bo veljal do najmanj 25. marca. 

KRKA DOMA: Dva primera okužbe z novim koronavirusom so potrdili v Varstveno delovnem centru Novo mesto, poroča Dolenjski list. Preventivne ukrepi za preprečevanje in obvladovanje širjenja okužb so sicer sprejeli že prej. Na podlagi priporočil osebne zdravnice njihovih uporabnikov institucionalnega varstva pa bodo, kot so zapisali na spletni strani VDC-ja, uporabniki, ki so odšli v domačo oskrbo, doma ostali do novih navodil.

V Zdravstvenem domu Novo mesto so pred dnevi okrepili ukrepe za zajezitev okužb z novim koronavirusom. V ta namen so k sodelovanju pozvali tudi paciente in njihove uporabnike. Na razpolago je telefonska številka Zdravstvenega doma Novo mesto 07/39-16-700, na kateri sta zdaj uvedeni dve liniji. Če bosta obe zasedeni, v primeru nujnosti vztrajajte. 

V sklopu mestnega prometa v Brežicah je včeraj prvič zapeljal novi nizkopodni avtobus z rampo za invalide, ki pomembno izboljšuje dostopnost javnega potniškega prometa za osebe z zmanjšano mobilnostjo. Po besedah župana Občine Brežice Ivana Molana s tem občina uresničuje enega od ciljev celostna prometne strategije. Direktor izvajalca avtobusnih prevozov, podjetja Integral Brebus Brežice d.o.o, Jože Baškovič je dejal, da je nova pridobitev tudi za podjetje izjemnega pomena, saj gre za prvo vozilo v floti, ki omogoča samostojen vstop gibalno oviranim osebam.  Vrednost enkratne vozovnice znaša 0,50 evrov, za otroke do šestega leta pa je prevoz brezplačen. Mesečno beleži povprečno 1.505 vstopov potnikov oz. povprečno 72 vstopov na dan ob delavnikih.

V Novem mestu želijo pred frančiškansko cerkvijo sv. Lenarta postaviti skulpturo frančiškana z rastočo knjigo. Gre za pobudo Odbora za promocijo kulturne dediščine Novega mesta. Predsednik odbora Miha Japelj je povedal, da želijo k doniranju za postavitev bronaste skulpture povabiti meščane, podjetja, organizacije in vse, ki so z Novim mestom kakorkoli povezani. Poudaril je, da je zgodovina novomeških frančiškanov tudi zgodovina Novega mesta in da samostan hrani bogat arhiv mestne in okoliške kronike. Novomeški frančiškani so živeli z ljudmi in so pomembni zaradi pastoralne dejavnosti, vzgoje, izobraževanja, kulture in mestnega razvoja.  Kiparski osnutek frančiškana z naročjem knjig je izdelal akademski kipar Jernej Mali. Za izdelavo kipa, ki bi ga radi postavili že letos, pa morajo zbrati približno 30.000 evrov.

VREME ZA REGIJO
Dežurni prognostik z Agencije za okolje Brane Gregorčič, napoveduje, da bo jutri še toplo. 

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 12.03.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri