stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Spremenjena organizacija dela v Splošni bolnišnici Brežice

Piše: M.K.

Čas objave:
16.03.2020 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI:  V dneh, ko številna podjetja po Sloveniji delavcem izplačujejo plačo za februar, v bankah prosijo, naj stranke denarja ne hodijo dvigovat na bankomat ali v poslovalnico. Večino bančnih opravkov lahko postorijo od doma. Gorska reševalna zveza Slovenije v času epidemije odsvetuje aktivnosti v gorah, posebej v visokogorju, kjer je večja možnost poškodb. Medicinsko osebje in civilna zaščita v tem času delujejo na meji zmogljivosti, zato jih lahko gorske nesreče še dodatno obremenijo, opozarjajo v zvezi. Ljudi pozivajo, naj, če je le možno, ostanejo doma.

Ameriški Nacionalni inštitut za zdravje financira testiranje cepiva proti koronavirusu, ki ga začenjajo danes na 45 prostovoljcih v ameriški zvezni državi Washington. V ZDA so dozdaj uradno našteli več kot 3000 primerov okužb in več kot 60 smrti. Včeraj se je glede koronavirusa oglasila tudi prva dama ZDA Melania Trump, ki je tvitnila, da vzpodbuja ljudi, naj upoštevajo navodila in izpostavila pomen družbenega distanciranja.

V Srbiji so sinoči zaradi novega koronavirusa razglasili izredne razmere. Danes so po vsej državi tudi zaprli vse vrtce, šole in univerze. Po uradnih informacijah so v državi dozdaj zabeležili 48 okužb z novim koronavirusom. Na Kitajskem so od nedelje zabeležili 16 novih okužb z novim koronavirusom in 14 smrtnih primerov.

KRKA DOMA: Hrvaška je nekoliko omilila ukrep o 14-dnevni samoizolaciji za potnike, ki prihajajo na Hrvaško iz Slovenije. Potem ko so včeraj s sedeža hrvaške diplomacije najprej sporočili, da je na razširjenem seznamu kriznih držav celotna Slovenija, so kasneje obvestili, da ukrep o obvezni samoizolaciji znova velja samo za tiste, ki prihajajo iz Bele krajine.

Obrambni minister Matej Tonin je po sestanku kriznega štaba za obvladovanje koronavirusa z direktorji bolnišnic poudaril, da želijo krepiti zaloge zaščitne opreme, da bi je v primeru velikega povečanja števila bolnikov s koronavirusom imeli dovolj. Včeraj so tudi založili regijske centre civilne zaščite, ki bodo opremo distribuirali občinam.  Nobena občina si ne sme delati zalog na dolgi rok, ampak samo tisto, kar v nekem trenutku najbolj nujno potrebuje," je še poudaril minister. Od polnoči velja tudi prepoved neposredne prodaje blaga in storitev. Med drugim velja za nastanitvene, gostinske, velnes, športno-rekreacijske, kulturne, frizerske in kozmetične storitve. Odprte pa ostajajo prodajalne z živili, lekarne, bencinski servisi, banka, pošta in trafike. Bodo pa omejili število ljudi, ki so lahko naenkrat v prostoru. Od danes naprej je tudi v Mestni občini Novo mesto ukinjen mestni potniški promet. Za informacije in zagotavljanje nujnih potreb najranljivejših skupin prebivalstva (predvsem starejših) je uvedena dežurna telefonska številka – 07 39 39 289. Dežurna številka je na voljo vsak dan med 7. in 20. uro.

Splošna bolnišnica Brežice je danes spremenila organizacijo dela. Prenehali so delati v vseh specialističnih ambulantah in v ginekološkem dispanzerju, odpovedujejo tudi naročeni operativni program. Delovali bodo le internistična prva pomoč, enota za poškodbe, pediatrična in ginekološka urgenca ter program za hospitalizirane bolnike. Ginekološka ambulanta za nosečnice in nujne ginekološke primere bo odprta vsak delovnik med 8. in 15. uro. Okulistična ambulanta za nujne primere pa vsako sredo med 11. in 14. uro.  Urgentni center brežiške bolnišnice, je sicer ena od 16 vstopnih točk v državi za odvzem vzorcev bolnikom s sumom omenjene okužbe. Za odvzem vzorcev in obravnavo obolelih so pred urgentnim centrom namestili dva zabojnika. Vstop bolnišnico in omenjeni center sicer nadzorujejo. 

Prenova Kettejevega drevoreda se bo predvidoma danes nadaljevala s polaganjem cevi za javno razsvetljavo in elektriko. Dela se bodo začela na bršljinski strani drevoreda in trajala približno tri tedne. Izvedba del bo vplivala na oteženo prehodnost drevoreda, zato opozarjajo na dodatno previdnost sprehajalcev.  Dela bodo predvidoma zaključena v poletnih mesecih.

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 16.03.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13.uri