stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Kako lahko kmetje dostopajo do svojih zemljišč prek meje?

Piše: M.K.

Čas objave:
08.04.2020 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Ukrepi za omejevanje širjenja novega koronavirusa se bodo lahko ob izpolnitvi nekaterih nujnih pogojev začeli sproščati že od prihodnjega torka, je včeraj dejal premier Janez Janša. Med drugim proučujejo možnost postopnega vnovičnega zagona nekaterih gospodarskih dejavnosti ter sproščanja nekaterih omejitev gibanja od prihodnjega torka naprej.

Zdravstveno stanje britanskega premierja Borisa Johnsona je stabilno in je dobre volje po drugi noči na intenzivni negi, kjer so mu zaradi covida-19 dali kisik, ni pa potreboval pomoči pri dihanju. 

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je včeraj izdal ukaz, po katerem morajo vsi s koronavirusno boleznijo 19 v bolnišnice. Zagotovil je, da je v bolnišnicah zanje pripravljenih več kot 20.000 postelj.

Med velikonočnimi prazniki plačilni promet vsako leto miruje. Zato je Finančna uprava RS (Furs) znova opozorila, da se obveznosti, ki zapadejo v petek, 10. aprila, ne prenesejo na naslednji delovni dan. Te bodo pravočasno poravnane le, če bodo plačane v četrtek, 9. aprila. To je letos pomembno zaradi pridobitve izredne pomoči zaradi koronavirusa.

KRKA DOMA:  Mejni prehodi za obmejni promet so na območju Posavja in Bele krajine začasno zaprti, zato lahko upravičenci dostopajo do svojih zemljišč preko najbližjega mejnega prehoda, ki obratuje (MP Orešje, MP Rigonce, MP Slovenska vas, MP Metlika, MP Vinica). Ker se bodo upravičenci na poti do zemljišča, gibali tudi izven območja prehodnega mesta, ki je vpisano v
njihov kmetijski vložek, morajo predhodno pridobiti prepustnico pristojnega hrvaškega organa (Stožer civilne zaštite). Zaprosilo za izdajo prepustnice pošljejo po elektronski pošti tistemu hrvaškemu organu, ki je pristojen za območje, kjer se nahaja zemljišče upravičenca. Na posameznih lokacijah zaradi zaklenjenih vrat v začasni tehnični oviri ob državni meji trenutno dostop do kmetijskih zemljišč preko prehodnega mesta ni možen. V primeru da želijo upravičenci dostopati do kmetijskega zemljišča, naj o tem predhodno obvestijo krajevno pristojno policijsko
postajo. Policisti bodo odklenili vrata in omogočili dostop, po zaključenih delih pa bodo vrata vnovič zaklenili.

Šentjernejske policisti so včeraj, nekaj po 17. uri poklicali na pomoč iz naselja v okolici Šentjerneja, kjer naj bi prišlo do pretepa. Takoj so odšli na kraj in vzpostavili javni red in mir. Po prvih ugotovitvah in zbranih obvestilih naj bi prišlo do spora in pretepa med 11 osebami, ki se med sabo poznajo, nekaj udeležencev je v pretepu utrpelo lažje poškodbe. Policisti bodo po zaključeni preiskavi zoper kršitelje ustrezno ukrepali, o kršitvah treh udeležencev pretepa, ki so kršili Odlok o začasni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v RS ter prepovedi gibanjaizven občin, pa bodo seznanili pristojni prekrškovni organ.

Od 20. 3., ko je na območju celotne države razglašena velika požarna ogroženost, so bili novomeški policisti obveščeni o 18 požarih v naravnem okolju in osmih požarih v različnih objektih na območju PU Novo mesto. V večini požarov v naravnem okolju je šlo za kršitve, ko so občani kljub prepovedi požigali travo in podrast. Policisti so v vseh primerih zbrali obvestila in v primerih ugotovljenih kršitev izdali plačilne naloge zaradi kršitev. Občane pozivajo, da upoštevajo prepoved, da bodo interventne službe  na voljo tistim, ki jih v teh razmerah najbolj potrebujejo.

Arheologi, ki na prazgodovinskem gradišču Marof sredi Novega mesta sondirajo zemljišče pred položitvijo nove vodovodne napeljave, so te dni naleteli na del prazgodovinske hiše z značilnim starejšeželeznodobnim inventarjem, z deli različnega lončenega posodja, glinene kuhinjske opreme, z železnim nožem, utežmi za statve in s podobnim gradivom.  Hkrati so v gornjem delu izkopnega jarka odkrili približno deset grobov z ostanki lesenih krst in skeleti, ki potrjujejo obstoj mestnega pokopališča, ki ga navajajo starejši zgodovinski viri. Gre za značilne pokope iz 18. stoletja, s skoraj nič pridatki. Ohranila, vendar slabo, so se le okostja in lesene krste.

VREME ZA REGIJO
Dežurni prognostik z Agencije za okolje Brane Gregorčič pravi, da je bilo današnje jutro najhladnejše v tem tednu, jutri bo že za stopinjo ali dve toplejše. 

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 08.04.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13.uri