stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Novomeški Revoz prehaja na dvoizmensko delo

Piše: M.K.

Čas objave:
05.05.2020 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Regulirani ceni pogonskih goriv bosta po zvišanju trošarin tudi v naslednjem 14-dnevnem obdobju ostali nespremenjeni. 95-oktanski bencin in dizelsko gorivo staneta na bencinskih servisih zunaj avtocest in hitrih cest po en evro za liter.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je včeraj sporočila, da ZDA niso podale dokazov, ki bi potrdili njihovo trditev, da novi koronavirus izvira iz laboratorija v kitajskem Wuhanu. Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je sicer konec preteklega tedna zatrdil, da imajo veliko dokazov, ki kažejo na to. Znanstveniki so preučili že 15.000 celih genomov virusa, in "glede na vse dokaze, ki so jih videli, trdijo, da je ta virus naravnega izvora".

Število smrti zaradi novega koronavirusa je v ponedeljek preseglo četrt milijona, večinoma v ZDA in Evropi. Najhuje je prizadeta Evropa z okoli 145.000 smrtnimi žrtvami covida-19, sledijo pa ZDA z 68.700 smrtmi. Skupaj predstavljata 85 odstotkov vseh žrtev koronavirusa.
Na NIJZ ob mednarodnem dnevu higiene rok tudi letos pozivajo k skrbni in temeljiti higieni rok, ki je v času epidemije covida-19 še posebej pomembna. S svojimi rokami lahko prenašamo povzročitelje različnih bolezni. Tako se lahko okužimo, zato je pomembno, da se z neumitimi ali nerazkuženimi rokami ne dotikamo obraza, zlasti ne ust, nosu in oči.

KRKA DOMA
V novomeški avtomobilski tovarni Revoz, so danes prešli na dvoizmensko delo. Dnevna proizvodnja je od prejšnjega torka do petka rasla, teden pa so končali z dnevno 280 izdelanimi vozili. Polna zmogljivost izmene je sicer 315 izdelanih vozil, doseči pa jo nameravajo še ta teden. V proizvodnji so vsi trije avtomobilski modeli, ki so jih izdelovali pred epidemijo novega koronavirusa, in sicer renault clio 5, twingo in električni smart forfour. 
Zaposleni so se na delo prejšnji teden vozili v lastni režiji. Tako bodo tudi nadaljevali, ko bodo v Revozu dobili odgovor pristojnega ministrstva, kako naj organizirajo prevoz delavcev, ki so se pred epidemijo na delo vozili s skupinskim avtobusnim prevozom, pa se bodo takoj lotili rešitve tega problema. Po zdajšnjih navodilih glede varnostne razdalje bi namreč lahko z enim avtobusom prepeljali le devet delavcev. Proizvodnjo v ustaljenih dveh in pol izmenah načrtujejo prihodnji ponedeljek.

Regionalna razvojna agencija Posavje iz Krškega je kot vodilni partner Lokalne akcijske skupine Posavje te dni objavila javne pozive za izbor naložb uresničevanja ciljev strategije območnega razvoja. Za sofinanciranje posavskih razvojnih naložb je sicer letos na voljo skupaj nekaj manj kot 1,3 milijona evrov evropske denarne podpore. 
Po podatkih krške razvojne agencije je iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja na voljo nekaj več kot 380.000 evrov, iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo nekaj manj kot 620.000 evrov ter iz Evropskega sklada za regionalni razvoj nekaj več kot 290.000 evrov naložbene podpore. Prijaviti se je možno do 18. junija.

Policisti v Dolenjskih Toplicah so bili včeraj, nekaj po 22. uri obveščeni o prometni nesreči v Dolenji Straži. 26-letni voznik je vozil osebni avtomobil iz smeri Prečne proti Straži. Zaradi vožnje po levi strani vozišča je izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste in trčil v drevo. Po trčenju je voznik uspel zapustiti vozilo, ki je zagorelo. Lažje poškodovanega povzročitelja nesreče so oskrbeli v novomeški bolnišnici. Sinoči, nekaj pred 20. uro je občan iz smeri Breze proti Pluski, v Občini Trebnje, po sredini vozišča potiskal kolo ter s tem ogrožal sebe in druge udeležence v prometu. Policisti so 66-letnega kršitelja izsledili in mu zaradi kršitve cestno prometnih predpisov izdali plačilni nalog. Med postopkom je moški v policista vrgel kolo in ga lažje poškodoval. Moškega bodo  ovadili na pristojno tožilstvo zaradi kaznivega dejanja napada na uradno osebo, ko opravlja naloge varnosti.

ZIK Črnomelj je objavil razpis za mlade pesnike in deklamatorje 30. Župančičeve frulice. Ta letos prinaša kar nekaj novosti, podrobnosti objavljamo na spletni strani Radia Krka. Rok za prijavo je 10. maj 2020. Zaključno prireditev bodo izpeljali kot premierno predvajanje filma o 30. Župančičevi frulici. Film bo predvajan 11. junija 2020, ob 19. uri na Youtubu. V filmu se bodo z recitiranjem svojih pesmi in z deklamiranjem pesmi Barbare Gregorič Gorenc predstavili najboljši mladi pesniki in deklamatorji leta 2020. Strokovni komisiji za izbor najboljših pesnikov in deklamatorjev bosta preko filma razglasili zmagovalce - najboljšega deklamatorja in najboljša (osnovnošolskega in srednješolskega) pesnika leta 2020.

VREME ZA REGIJO
Vremenska napoved Agencije za okolje - Jutri bo pretežno jasno, le zjutraj bo ponekod na jugu še nekaj oblačnosti. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 8, najvišje dnevne od 16 do 19 °C. V četrtek bo pretežno jasno. Jutro bo hladno, čez dan pa bo topleje kot v sredo. V petek bo sončno in še topleje.
Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 05.05.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri