stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Odprli so Novomeško tržnico, kakšni so odzivi?

Piše: M.K.

Čas objave:
18.05.2020 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Šolska ministrica Simona Kustec je pred današnjim delnim odprtjem šol učence in dijake spodbudila, naj vztrajajo do konca. Pozvala jih je, naj niti za hip ne pozabijo, da so "skupaj s svojimi učitelji in starši postali največji zmagovalci - zmagovalci znanja, zmagovalci tega in prihodnjega časa".

Po dveh mesecih zaprtja zaradi epidemije novega koronavirusa, so od danes lahko odprte vse trgovine, tudi večje in tiste v trgovskih središčih. Gostinci lahko znova strežejo v notranjosti lokalov, goste pa lahko sprejemajo tudi v manjših turističnih namestitvenih obratih, kampih in v planinskih kočah.

Enkratni solidarnostni dodatek na podlagi ukrepov za manjše posledice epidemije, ki znaša 150 evrov bodo danes izplačali več kot 49.700 prejemnikom denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka. Skupni znesek izplačil pa znaša 7,5 milijona evrov.

Na Poljskem, se je na današnji dan pred 100 leti rodil Karol Jozef Wojtyla, kasneje znan kot papež Janez Pavel II.  Bazilika sv. Petra v Vatikanu bo po dveh mesecih zaprtja zaradi pandemije koronavirusa z današnjim dnem znova odprla svoja vrata za turiste. Pred odprtjem so jo temeljito razkužili, papež Frančišek pa zaenkrat v njej še ne bo maševal.

KRKA DOMA: Na Glavnem trgu v Novem mestu so v soboto odprli Novomeško tržnico. Odprta bo vsako soboto od 9. do 13. ure in bo do nadaljnjega stalna popestritev sobotnega urbanega utripa. 
Več o odzivih prvih obiskovalcev pa na spletni strani Radia Krka.

V Semiču so se pred pred epidemijo koronavirusa veliko srečevali. V Kulturnem centru Semič je bilo letno več kot 300 prireditev, v novem kriznem času pa je tamkajšnja županja Polona Kambič občanke in občane nagovorila preko video posnetka, da bi v težkih časih preusmerili pozornost na pozitivno.  Odziv Belokranjcev in ljudi širše po Sloveniji, je bil zelo dober, kar pa je potrditev, da so ljudem dali tisto, kar v tem trenutku potrebujejo, da se niso počutili osamljene in pozabljene, zato so pozitivno klimo v semiški občini ustvarjali tudi z letaki.

Na dolenjski avtocesti, se je v smeri Ljubljane, danes, nekaj po 4. uri zjutraj zgodila huda prometna nesreča. Kot so sporočili s Policijske uprave Ljubljana, je po dozdaj zbranih podatkih 70-letni moški vozil po levem prometnem pasu v nasprotni smeri, in sicer iz smeri Rudnika proti Grosuplju. Na viaduktu Reber je čelno trčil v vozilo, ki je pripeljalo nasproti. 70-letni voznik je na kraju nesreče umrl, 48-letni voznik drugega vozila je huje poškodovan in so ga prepeljali v ljubljanski klinični center. Njegovo življenje ni ogroženo.

V Dolenjskem muzeju so podaljšali možnost ogleda treh njihovih razstav. Razstava Bridka jekla, zveste puške je na ogled še do 9. avgusta, razstava Lojze Perko – Med viharjem in jasnino do letošnjega septembra, gostujočo razstavo Pilonove galerije »Veno Pilon in Božidar Jakac – 50 let prijateljstva« pa so podaljšali do 6. junija in je na ogled v razstavišču Dolenjskega muzeja, v Jakčevem domu. Avtor razstave »Bridka jekla, zveste puške« je Matej Rifelj. Razstavljeno je orožje iz depojev Dolenjskega muzeja, ki sega vse od prazgodovine do 21.stoletja.
Med največje razstavljene predmete pa sodijo težki mitraljezi ter protioklepna orožja. Zaščitno opremo predstavljajo čelade iz različnih obdobij, neprebojni jopiči, prsni oklep ter miniatura viteškega oklepa. 

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 18.05.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri