stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Krvodajalska akcija in življenje s korono v Posavju

Piše: M.K.

Čas objave:
16.04.2020 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Vlada je na včerajšnji dopisni seji izdala odlok, ki podaljšuje veljavnost vozniških dovoljenj do 17. junija. Do takrat je podaljšala tudi veljavnost prometnih dovoljenj, medtem ko bo prepoved izvajanja tehničnih pregledov do 17. maja. Do takrat med drugim prepoveduje tudi šole vožnje.

Vlada je izdala nov odlok o začasni splošni prepovedi zadrževanja na javnih površinah ter gibanja zunaj občin, s katerim dopušča nekatere športne aktivnosti posameznikov v svoji občini, pa tudi vzdrževalna in sezonska dela na zasebnih zemljiščih zunaj občine prebivanja. Dostop je dovoljen le po najbližji javni cesti ali javni poti. Odlok začne veljati v soboto.

Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo dejal, da so ZDA že dosegle in prešle vrhunec epidemije novega koronavirusa. Zato je napovedal, da bo danes govoril o ukrepih za začetek odpiranja gospodarstva oziroma odpravljanju ukrepov družbenega distanciranja ponekod po ZDA. Do včeraj zvečer so našteli več kot 638.000 potrjenih okužb s koronavirusom, umrlo pa je 30.844 ljudi. 

KRKA DOMA: Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor, minister za obrambo Matej Tonin ter minister za notranje zadeve Aleš Hojs so se ob včerajšnjem obisku mejnega območja ob Kolpi zavzeli za podelitev izrednih pooblastil vojski na južni meji. Tako odločitev po njihovih besedah podpirajo policija, vojska in domačini ob Kolpi. 
Hojs je povedal, da je potreba po aktivaciji vojske prišla s strani policije in da je ob povečanju števila nedovoljenih prehodov južne meje, ki se je januarja in februarja glede na lani zvišalo za 60 odstotkov, južno mejo nujno treba zavarovati, "kot je potrebno". Po njegovih podatkih naj bi se število vojakov ob južni meji ob aktivaciji vojske z zdajšnjih 140 dvignilo na približno 500.

Obrambni minister Matej Tonin je včeraj na obisku v Črnomlju znova odgovarjal na nekatere očitke glede nabave zaščitne opreme. Kot je pojasnil, je posredoval le v treh primerih nabave. Na vprašanje novinarjev pa je Tonin v Črnomlju povedal še, da kandidata za naslednika Alenke Ermenc že ima. Ime kandidata, ki bi lahko prevzel mesto načelnika Generalštaba Slovenske vojske, pa bo razkril, "ko bo čas za to".

Zaradi pomanjkanja krvi, v Krškem pripravljajo krvodajalsko akcijo, ki bo zaradi velikega odziva tokrat potekala kar dva dni. Krvodajalski akciji bosta v torek, 21. in v sredo 22. aprila v Osnovni šoli Leskovec pri Krškem, v veliki športni dvorani, kjer bo tudi vhod. Trenutno je izražena potreba po vseh krvnih skupinah, zato krvodajalce prosijo, da pokličejo na transfuzijski center LJUBLJANA ZTM, na številki: 051 389 270 ali 051 671 147 in se dogovorijo o uri prihoda. Krvodajalce prosijo, da brez predhodne najave ne pridejo hodijo na odvzem.

V Posavskem muzeju Brežice so začeli z novim projektom ŽIVLJENJE S KORONO, s katerim spremljajo življenja Posavk in Posavcev v »času Korona karantene«. Prosijo vas za sodelovanje in aktivno soudeležbo. Kako in na kakšen način se vam je življenje spremenilo, kakšen je vaš vsakdan, kaj počnete, o čem razmišljate? Prosijo za fotografije napisov, vrst iz lekarn in trgovin, dogodkov, ki so zaznamovali čas epidemije. Zbirajo pa tudi videoposnetke, dnevniške zapise, predmete, ki vam v tem obdobju pomenijo največ, zgodbe, zapise in šale. Gradivo jim lahko pošljete na e-naslov: maja.marincic@pmb.si, kjer je za vsa dodatna vprašanja na voljo zgodovinarka Maja Marinčič. Gradivo zbirata tudi Dolenjski muzej v Novem mestu in Belokranjski muzej Metlika.

VREME ZA REGIJO
Dežurni prognostik z Agencije za okolje Brane Gregorčič napoveduje sončen konec tedna. Temperature bodo vse do nedelje, od 22 do 24 stopinj.
Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 16.04.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13.uri