profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Tudi iz novomeške bolnišnice bolnike kličejo za nove termine

Piše: M.K.

Čas objave:
15.04.2020 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: V trgovinah, lekarnah, poštnih poslovalnicah in na drugih zaprtih javnih krajih je od danes tudi z odlokom zapovedano razkuževanje rok namesto prej obvezne uporabe rokavic. Razkužila pa je po pojasnilih vlade dolžan zagotoviti ponudnik storitev. Ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb, še naprej ostaja v veljavi obvezna uporaba zaščitne maske, šala ali rute, ki prekrije nos in usta.

V ljubljanski stolnici bodo danes popoldne pokopali upokojenega ljubljanskega nadškofa metropolita Alojza Urana. Zaradi posebnih razmer, povezanih s koronavirusom, bo pokopan v krogu družine in najožjih sodelavcev. Verniki bodo lahko pogrebno mašo z začetkom ob 16. uri spremljali na drugem programu TV Slovenija.

Ameriški predsednik Donald Trump je včeraj krivdo za širitev novega koronavirusa po ZDA naprtil Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO). Svoji vladi pa je naročil, naj ustavi nadaljnje financiranje te organizacije, dokler ne opravi pregleda njenega odziva na pandemijo. V ZDA so sinoči našteli skupaj več kot 608.000 okužb z novim koronavirusom in skoraj 26.000 smrtnih žrtev.

Evropski urad Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je odpravil ponekod razširjeno domnevo, da lahko alkoholne pijače ščitijo pred okužbo z novim koronavirusom. Alkohol je namreč že sicer slab za zdravje in krepi možnost za poškodbe in nasilje, kar velja tudi za trenutno obdobje. Poleg tega je povezan z nizom bolezni in stanj, zaradi katerih je človek bolj dovzeten za okužbo z novim koronavirusom in boj nagnjen k težjemu poteku.

KRKA DOMA: V Splošni bolnišnici Novo mesto po telefonu kličejo bolnike s čakalne liste neuresničenih nenujnih obravnav. Gredo sicer po vrsti, a določen izbor opravljajo glede na nujnost primera. Strokovni direktor novomeške bolnišnice Milivoj Piletič pa je povedal, da so sprejem nenujnih obravnav zastavili v manjšem obsegu, ambulante odpirajo postopno. Tako že deluje operativni program, izvajajo urološke operacije s sumom malignega obolenja, kolonoskopije, ultrazvočne preglede in med drugim tudi travmatološke operacije.

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je danes obiskal vojake 72. brigade Slovenske vojske (SV) v Črnomlju. Pahor je obiskal tudi mejno kontrolno točko v vasi Breg pri Sinjem Vrhu, kjer si je ogledal predstavitev dela skupnih patrulj Slovenske vojske in policije pri varovanju slovenske južne meje. Predsednika republike sta med drugim spremljala minister za obrambo Matej Tonin in minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Vlada RS je na nedavni dopisni seji med drugim za vršilca dolžnosti direktorja Javnega gospodarskega zavoda Protokolarne storitve RS (JGZ Brdo) imenovala mag. Marjana Hribarja, župana Občine Šmarješke Toplice. Še prej je seveda s položaja zavoda razrešila dotedanjo direktorico Špelo Munih Stanič. Hribar, ki bo enoletni mandat direktorja JGZ Brdo nastopil v soboto, je funkcijo župana doslej opravljal poklicno, kot je svojim volivcem tudi obljubil v predvolilnem soočenju na Radiu Krka. Zdaj pa je občinskim svetnikom, ki jim je novico že sporočil, povedal, da bo zaradi novih nalog v občini županoval nepoklicno in da novo nalogo jemlje kot veliko priložnost zanj osebno in za šmarješko občino, saj bo lahko z vsakodnevnimi neposrednimi stiki z odločevalci v tej državi lažje uresničeval glavne naloge in projekte v občini, seveda tudi v sodelovanju z njimi.

Brežiške policiste so v nedeljo nekaj po 14. uri obvestili o nesreči na Bizeljskem, v kateri se je 46-letni moški poškodoval v eksploziji ob polnjenju možnarja. Po prvih podatkih policije je do eksplozije prišlo, ko je moški na dvorišču stanovanjske hiše razdrl več petard in nabojev ter s smodnikom polnil možnar, in to z železnim kladivom. Med eksplozijo je kladivo odneslo na streho več kot 20 metrov oddaljene stanovanjske hiše. Poškodovanih je bilo več strešnikov. Huje poškodovanega moškega so reševalci odpeljali v brežiško bolnišnico, od tam pa v ljubljanski klinični center.

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 15.04.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13.uri