stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: 25 let vseslovenskega blagoslova motorjev

Piše: R.K.

Čas objave:
07.04.2023 13:32

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: 25 let vseslovenskega blagoslova motorjev; Mestna občina Novo mesto praznuje; Zavirali bodo kolo

SVET NA KRKI

V sklopu pričakovanja velike noči katoličani in evangeličani danes obeležujejo veliki petek, ko je po zapisih iz Svetega pisma Jezus trpel in umrl na križu. V Katoliški cerkvi je to edini dan v letu, ko ni maš, v Evangeličanski cerkvi pa ta dan poteka osrednje velikonočno bogoslužje.

Pravica do zdravja je osnovna človekova pravica, zato današnji svetovni dan zdravja letos poteka pod sloganom Zdravje za vse. Ta v ospredje postavlja pomen izboljšanja zdravja vseh in zmanjševanja neenakosti pri dostopu do zdravstvenih storitev. Študentske organizacije so ob današnjem dnevu ponovno začele projekt Jem zdravo, študiram s polno paro! Z njim želijo mlade spodbujati k bolj zdravemu in trajnostnemu prehranjevanju, obenem pa naslavljajo prehransko draginjo. Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije pa izpostavlja, da je zelo pomembno področje celostne skrbi za zdravje tudi področje duševnega zdravja, ki se mora znebiti stigme in predsodkov ter postati dostopnejše slehernemu posamezniku v družbi.

KRKA DOMA

V Mirni Peči na velikonočni ponedeljek pripravljajo 25. Vseslovenski blagoslov motorjev in motoristov. Ob 10. uri je predivdena maša v cerkvi, ob 11. uri bo škof Andrej Saje blagoslovil motorje, nato pa se bo nadaljeval zabavni program z ansamblom Pogum in gosti. Leopold Pungerčar iz Moto kluba Trebnje je povedal, letos pričakujejo med 5 in 10 tisoč motoristov. Na zadnjih 25 let pa sta mu v spominu najbolj ostala 10-letnica, ko je v noči na velikonočni ponedeljek zapadel sneg, motoristi pa so se po snegu pripeljali v Mirno Peč. Drugi dogodek pa je bil nastop Lojzeta Slaka. 

Članice in člani Metliške folklorne skupine Ivan Navratil 10. aprila pripravljajo tradicionalno vsako leto na velikonočni ponedeljek prireditev z naslovom Vuzemski ponedeljek. Namen prireditve je prikaz ljudskega običaja z naslovom Metliško obredje - zaviranje kola, ki ga je že leta 1888 opisal v Ljubljanskem zvonu belokranjski narodopisec Ivan Navratil. Plesali so ga vsako leto na vuzemski oziroma velikonočni ponedeljek na Pungartu pri cerkvici sv. Martina v Metliki. Obuditev tega običaja je do sedaj požela številne pohvale in Navratilovci praznovanje velikonočnega ponedeljka v zadnjem času obravnavajo kot praznik folklorne skupine. Vsako leto povabijo tudi goste in letošnjo dvaintrideseto prireditev bodo popestrili s svojim igranjem člani Mestne godbe Metlika in Društva Žumberčanov in prijateljev Žumberka Metlika.

Mestna občina Novo mesto danes praznuje občinski praznik. Tega so sinoči v Kulturnem centru Janeza Trdine tradicionalno obeležili tudi s slavnostno akademijo, kjer so bile letos podeljene nagrade in priznanja posameznikom, ki s svojim delom in dosežki bogatijo novomeško skupnost in pozitivno vplivajo na življenje občank in občanov. Listina častne občanke je bila podeljena Branki Bukovec za življenjsko delo in pomembnejše trajne uspehe na področju prostovoljnega in humanitarnega dela. Nagrado Mestne občine Novo mesto so prejeli Bojan Bencik za pomembnejše uspehe na področju glasbeno-gledališke produkcije, Ana Bilbija za dolgoletno prostovoljno delovanje za izboljšanje položaja starejših in upokojencev ter Elizabeta Vardijan za dolgoletno prostovoljno udejstvovanje na področju aktivnega vključevanja starejših v izobraževanje in družbeno delovanje. Grb Mestne občine Novo mesto je prejel Janez Gornik za dolgoletna prizadevanja za razvoj in napredek gasilske organizacije in požarnega varstva.

Osrednja informativna oddaja, 7.4.2023