stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

Krka ob enih - 360 najlepših litih izdelkov dvorske železarne

Piše: R.K.

Čas objave:
01.10.2021 13:05

V informativni oddaji "Krka ob enih" sem bila danes z vami Petra Majdič.

SVET NA KRKI
Na višješolskih in visokošolskih zavodih se začenja novo študijsko leto, ki bo že drugo leto zaradi covida-19 drugačno. Tokrat se bo študijski proces začel v živo, v predavalnicah, ob upoštevanju pogoja PCT. Tudi tradicionalnih dobrodošlic univerz brucem v živo ne bo, razen na primorski univerzi. Sprejeme za bruce pa bodo pripravile fakultete.


Oktober je evropski mesec kibernetske varnosti, vsakoletne kampanje EU za ozaveščanje pred spletnimi goljufijami. Slovenija bo tudi letos sodelovala pri različnih aktivnostih, med drugim je Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost Si-cert pripravil brezplačni spletni tečaj o informacijski varnosti za zaposlene Varni v pisarni.


Inflacija v območju z evrom je septembra na letni ravni znašala 3,4 odstotka, potem ko je bila avgusta pri 3,0 odstotka, kaže prva ocena evropskega statističnega urada Eurostat.


KRKA DOMA
Župan Občine Straža Dušan Krštinc in direktor podjetja BGP GRADNJE d.o.o. Danijel Špingler sta podpisala pogodbo o izgradnji padavinske kanalizacije in retencije jug v GC Zalog. Z današnjim podpisom pogodbe bo Občina Straža pričela z izgradnjo meteorne kanalizacije do reke Krke ter, vmesne retencije za potrebe odvajanja padavinske vode z območja gospodarske cone Zalog. Investicija obsega odvodnjavanje meteorne vode z južnega dela Gospodarske cone Zalog, ki se bo izvajalo po meteorni kanalizaciji, z vodenjem pod železniško progo. Južno od proge bo izveden vodni zadrževalnik v obliki odprtega jarka dolžine 150 m, z zadrževalnim volumnom 1250 m3. V nadaljevanju bo zgrajen izpust v vodotok reke Krke premera DN1000, v dolžini 110 m. Gradnja se bo začela v začetku oktobra in bo trajala predvidoma 3 mesece. Z investicijo bodo omogočili nadaljnji razvoj oz. gradnjo na južnem delu GC, na kar že čakata dva investitorja. Investicijo v višini 318.500 € brez DDV oz. 388.500 € z DDV bo Občina Straža financirala z lastnimi sredstvi.


Na mednarodni konferenci, ki danes po v Brestanici in prek spleta, bodo različni deležniki spregovorili o vlogi pametnih vasi za digitalno, zeleno in odporno Evropo. Iskali bodo odgovore na vprašanje, kako bo evropska dolgoročna vizija za podeželska območja mobilizirala deležnike, da ukrepajo skladno s potrebami prebivalcev podeželja. Dogodek v sodelovanju s pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji organizirata pisarna evropskega poslanca Franca Bogoviča in ministrstvo za kmetijstvo. Na konferenci bodo poleg Bogoviča in kmetijskega ministra Jožeta Podgorška med drugim sodelovali predsednik DZ Igor Zorčič, minister za razvoj in kohezijsko politiko Zvonko Černač, minister za delo Janez Cigler Kralj, minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič in generalni direktor Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo Qu Dongyu.


V mali dvorani Dolenjskega muzeja v Novem mestu bodo nocoj ob 18. uri odprli kulturnozgodovinsko razstavo Na Dvoru ulita umetnost, ki so jo pripravili ob 130-letnici prenehanja delovanja te Auerspergove železolivarne. Ob zgodovini dvorske železarne bodo predstavili njene najlepše izdelke. Razstava bo na ogled do 8. februarja prihodnje leto. Avtorica razstave Majda Pungerčar je napovedala, da bodo predstavili najlepše predmete v smiselni povezavi s prikazom zgodovine železarne, ki obsega oglarjenje, rudarjenje, razvoj njenih objektov, delavce, raznovrstnost izdelkov, proces ulivanja in podobo. S fotografijami bodo prikazali izdelke na terenu, na primer Hradeckega most v Ljubljani, pokopališče stiških menihov, vodnjaka v Žužemberku in Višnji Gori ter druge večje litoželezne izdelke. Razstava je opremljena tudi digitalno.

Osrednja informativna oddaja, 1.10.2021