stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Dolenjska v pripravljenosti

Piše: R.K.

Čas objave:
04.08.2023 13:01

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Dolenjska v pripravljenosti; Dojiva se v Novem mestu, Brežicah in Trebnjem; Gal Glivar na preizkušnji pri Team Emirates.

SVET NA KRKI

Zaradi močnega deževja, ki v nekaterih delih Slovenije od četrtka zvečer povzroča nevšečnosti, so vso noč na delu številne gasilske ekipe. Po poročanju uprave za zaščito in reševanje so v zadnjih 12 urah zabeležili več kot 1000 dogodkov, na pomoč ljudem pa so priskočili gasilci iz 168 gasilskih enot. Iz treh kampov so morali evakuirati ljudi. Ob dolgotrajnih nalivih na Gorenjskem in Koroškem ter na območju Idrijskega, Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja močno naraščajo in poplavljajo hudourniki in reke, poroča Arso. V večjem obsegu že poplavljata Gradaščica in Poljanska Sora, izrazit poplavni val se bo na Savinji, Kamniški Bistrici in Gradaščici v naslednjih urah pomikal dolvodno.

Vodstvo uprave mesta New York, ki se zaradi velikega števila priseljencev iz Latinske Amerike sooča s pomanjkanjem prostora zanje, razmišlja tudi o postavitvi šotorskega naselja v znamenitem Centralnem parku, ki je priljubljen tako med turisti kot Newyorčani. Od 30. junija mesto skrbi za skoraj 108.000 migrantov.

KRKA DOMA

Močno deževje, ki je včeraj zajelo Slovenijo, se seli proti jugovzhodu. Hidrolog Janez Polajnar je povedal, da pričakujejo še poplavljanje Krke in Save, pri slednji je pričakovati rekorden pretok na izstopu iz države. Regijski štab civilne zaščite je že pripravljen, je povedal poveljnik civilne zaščete za Dolenjsko, Marjan Šmalc. Šmalc dodaja, da so glede na pretekle izkušnje v Beli krajini pripravljeni. Medtem je obrambni minister Marjan Šarec povedal, da je bil aktiviran akcijski načrt Vihra. Načrt predvideva aktivacijo sil Slovenske vojske v primeru naravnih nesreč večjega obsega in zagotavlja pomoč vojakov Slovenske vojske sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Marjan Šarec tudi poziva vse, da ostanejo doma.

Dojiva se tudi v Novem mestu, Trebnjem in Brežicah. V okviru svetovnega tedna dojenja bo letos že desetič potekal festival Dojiva se. V Novem mestu se bo dogajal jutri ob 9h v Parku rastoče knjige. V primeru dežja pa bo dogajanje v gostišču Loka. V Novem mestu bo med drugim obiskovalcem na voljo masaža za dojenčke, igralni kotiček, zvočna terapija, crossfit box, pogovori za starše in degustacija lokalnih dobrot. Pripravljajo tudi očkov, bralni in montessori kotiček. Prijetno bo tudi pri knjižnici v Brežicah. V Trebnjem pa bo festival potekal v Knjižnici Pavla Golie Trebnje.

Team Emirates preizkuša mladega Dolenjca. Enaindvajsetletni Gal Glivar, član novomeške ekipe Adria Mobil, bo do konca leta v skladu s predpisi Mednarodne kolesarske zveze na preizkušnji pri ekipi UAE Team Emirates. Glivar je bil pred dvema letoma med drugim izbran za najboljšega slovenskega mladega kolesarja leta, letos pa je zablestel z zmagama na veliki nagradi Orlen in dirki po Karpatih. Do konca leta bo tako na preizkušnji pri ekipi, za katero vozi tudi Tadej Pogačar, številka ena na svetovni kolesarski lestvici. Gal bo do izteka letošnjega leta na nekaterih dirkah tekmoval v dresu ekipe Adria Mobil, na drugih pa v dresu UAE. Iz kolesarskega kluba Adria Mobil so sporočili, da bodo program obeh kluboc uskladili, tako da bo lahko Gal do konca preizkusnega obdobja najbolje izkoristil svojo nadarjenost in potencial ter nastopil na dirkah, na katerih bo lahko pokazal največ, kar zna in zmore. Gal Glivar je povedal, da je zelo vesel, da so ga povabili v ekipo, ki ima najboljšega kolesarja na svetu. Dodal je, da je ponosen, ker je bil viden in poklican.

Osrednja informativna oddaja Krka bo enih, 4.8.2023