franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Enota Biba vrtca Ciciban praznuje 40. obletnico

Piše: R.K.

Čas objave:
19.06.2023 14:22

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Enota vrtca ciciban praznuje 40. obletnico; Škocjanski večnamenski dom bo nared v letu dni, do prihodnjega občinskega praznika; Veliko nagrado strokovne žirije prejela ukrajinska umetnica Mariia Kozyrenko.

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja nadaljujejo pogovore o reformi plačnega sistema in odpravi nesorazmerij v osnovnih plačah. Med vprašanji, ki se jih bodo po pričakovanjih dotaknili danes, so tudi vladni predlog glede letnega dopusta in formula usklajevanja vrednosti plačnih razredov.Na dnevnem redu pogajanj je tudi letošnji regres. Javni uslužbenci so sicer regres dobili z mesecem majem v znesku minimalne plače.

Ministri držav članic EU, pristojni za energetiko, se na današnjem zasedanju v Luxembourgu dogovarjajo o stališču Sveta EU glede predloga reforme trga elektrike. Namen predloga, ki ga je Evropska komisija predstavila sredi marca v luči energetske draginje, je zaščititi potrošnike in zmanjšati odvisnost cen elektrike od fosilnih goriv.

Enota Biba Vrtca Ciciban praznuje 40 letnico od ustanovitve, ko so jo klicali še Ločna II. Iz nekdanjih garaž in poštnega podjetja so leta 1983 preuredili v vrtec.Imel je 5 igralnic in kuhinjo. Prvotno je zasegal kapaciteto 86 otrok. Celovito prenovo strehe, vrat in oken so izvedli pred desetimi leti. Prenovljeno je bilo igrišče in zgrajene terase z nadstrešnicami, zamenjano je bilo pohištvo v igralnicah in sanitarije. Zaradi vsakodnevne skrbi – ne samo za otroke - temveč tudi za stavbo – je danes enota Bibe mladostna pri štiridesetih letih. Danes je v enoti 5 oddelkov otrok, starih od enega do treh let. Obiskuje ga 71 otrok, zanje pa skrbi 11 vzgojiteljic oz. vzgojiteljev. Štiri igralnice imajo direkten izhod na igrišče. Zaradi teras, ki so pokrite, se lahko otroci vsakodnevno med seboj družijo tudi v slabem vremenu. Z vstopom v vrtec začnejo otroci odkrivati družbeni svet v širšem pomenu. Pomembno vlogo pri tem, da se otroci prilagodijo obiskovanja vrtca, predvsem igrajo vzgojitelji. Vrtec Ciciban daje velik poudarek na razvijanje samostojnosti otroka ter se trudi, da je uvajalno obdobje mehek prehod iz domačega varnega okolja v tuje okolje.

Škocjanski večnamenski dom bo svoje duri odprl do prihodnjem občinskem prazniku. Gradnja novega občinskega kulturno-družabnega središča se je začela pred letom dni, gre pa za največjo naložbo v občini Škocjan do zdaj. Pogodbena dela in davek bodo skupaj nanesli nekaj manj kot 6,5 milijona evrov, od tega bo Ministrstvo za kulturo prispevalo 1,4 milijona evrov. Ker gradijo tako imenovano ničenergijsko stavbo, je občini dodatnih 360.000 evrov odobril Eko sklad. Konec snovne stavbene gradnje predvidevajo konec meseca, sledila pa bodo inštalacijska dela z vgradnjo različnih napeljav. V prihodnjih mesecih se bodo lotili urejanja okolice novogradnje s stopničastim naravnim amfiteatrom za poletne in druge prireditve na prostem ter večjim številom avtomobilskih parkirišč. Prostori v domu bodo namenjeni več kot 30škocjanskimdruštvom in glasbeni šoli. Uredili bodo dvorano za kulturne in druge prireditve z 240 do 260 sedeži ter veliko avlo, v kateri bo možna tudi razstavna in koncertna dejavnost. Prostore bodo namenili tudi škocjanski knjižnici ter v namen kongresne dejavnosti in izobraževanju. 

Minulo soboto se je osem umetnic in umetnikov iz šestih držav še zadnjič zbralo v objemu Galerije likovnih samorastnikov Trebnje. Ob tej priložnosti so svoja dela predali galeriji, ob zaključku 56. Mednarodnega tabora likovnih samorastnikov Trebnje pa je ukrajinska umetnica Mariia Kozyrenko prejela veliko nagrado mednarodne strokovne žirije. Andrejka Vabič Nose, kustodinja v Galeriji in članica strokovne žirije.

Velika nagrada izbrani umetnici prinaša tudi samostojno razstavo v Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje predvidoma leta 2025. Letos so umetniki v trebanjsko zakladnico umetniških slik, kipov, reliefov ipd., ki šteje že skoraj 1400 del, prispevali novih 21 umetnin. Poleg glavne nagrade so podelili tri priznanja za likovna dela – prejeli sta jih Natalia Berezina in Darja Štefančič iz Slovenije ter Alan Meyer iz Nemčije.

Osrednja informativna oddaja Krka bo enih, 19. 6. 2023