profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

Krka ob enih – Izdaja gradbenega dovoljenja za HE Mokrice ostaja zamrznjena

Piše: Radio Krka

Čas objave:
19.07.2021 13:05

V informativni oddaji "Krka ob enih" sem bila danes z vami Mojca Prosenc.

SVET NA KRKI:
Na letališču Prilozje v Metliki bodo ob 16.30 prvič obeležili dan slovensko-izraelskega prijateljstva v spomin na skupen boj obeh držav proti nacizmu in fašizmu v drugi svetovni vojni. Slovesnosti na 100. obletnico rojstva izraelske junakinje in pesnice Hane Seneš, ki je med vojno s padalom pristala v Beli krajini, se bo udeležil predsednik republike Borut Pahor.

Nekaj pred peto uro zjutraj je pri kraju Jelovec v občini Sevnica zaradi skale na železniški progi iztiril potniški vlak. V nesreči se ni nihče poškodoval. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj nesreče, preprečili iztekanje pogonskega goriva in motornega olja ter preventivno postavili vodno zaveso na reki Mirni.

Začela se je enotedenska nacionalna preventivna akcija za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov, ki poteka pod okriljem agencije za varnost prometa in policije. Nadzor evropsko usklajene akcije bo usmerjen predvsem v najpogostejše kršitve, med katerimi so tehnične pomanjkljivosti vozil ter neupoštevanje obveznih počitkov.

KRKA DOMA:
Izdaja gradbenega dovoljenja za hidroelektrarno Mokrice ostaja zamrznjena. Vrhovno sodišče v Ljubljani namreč ni ugodilo pritožbi družbe Hidroelektrarne na Spodnji Savi in obeh soinvestitorjev INFRE in ELESa, ki so izpodbijali odločitev Upravnega sodišče, da se gradbeno dovoljenje ne izda, dokler ne bo pravnomočno odločeno o pritožbi Društva za proučevanje rib Slovenije in še nekaterih okoljevarstvenikov. Ti namreč trdijo, da se gradnja hidroelektrarne Mokrice ne sme zgoditi, saj bi bila s tem naravi in predvsem določenim zavarovanim živalskim vrstam povzročena nepopravljiva škoda.

Ob prazniku občine Žužemberk so v petek v grajski kleti tamkajšnjega gradu podelili najvišja občinska priznanja. Bronasti grb Občine Žužemberk je prejela Jožica Grden, srebrni grb je šel v roke Lilijane Hrovat, zlati grb pa so podelili Jožefu Jožetu Primcu. Podelili so tudi pisna priznanja Občine Žužemberk, te so prejeli Francka Pečjak, Franc Štravs inOdbojkarski klub Žužemberk, pisna zahvala občine je šla v roke Urbana Bobna. Pisno priznanje župana so letos prejeli: Bojana Vidmar, Gostinstvo Koren, Jože Kikelj, Slavka Vidic, Radio klub Žužemberk, patronažne sestre Zdravstvene postaje Žužemberk in Toni Travnik, letošnji diamantni maturant.

Kolesarska evforija je na vrhuncu. Zmaga Tadeja Pogačarja na dirki po Franciji, s čimer je 22-letnik postal najmlajši dvakratni zmagovalec največje kolesarske dirke na svetu, seveda močno odmeva. Ob tem velja povabilo, da si ogledate kolesarsko razstavo Tour de France v Supernovi Qlandia Novo mesto. Na njej lahko najdete originalne podpisane drese in ostalo kolesarsko opremo svetovno znanih slovenskih kolesarjev, od Primoža Rogliča, Tadeja Pogačarja, Mateja Mohoriča, Jana Tratnika, Jana Polanca ter ostalih super kolesarjev. Razstavljeno je tudi kolo izdelano pri samem gospodu Ernestu Colnagu, ki je tudi opremljevalec zdaj že dvakratnega zmagovalca Tour de Franca Tadeja Pogačarja. Kolo je unikatno, eno izmed treh narejenih na svetu.

Osrednja informativna oddaja, 19.7.2021

Krka ob enih