profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Jernejevo bo doseglo vrhunec

Piše: R.K.

Čas objave:
26.08.2021 13:05

V informativni oddaji "Krka ob enih" sem bila danes z vami Ajda Vesel.

SVET NA KRKI
Včeraj ob 2932 PCR-testih potrdili 509 okužb s covicom-19. delež pozitivnih testov je bil 17,3 odstotke. Na novo je hospitaliziranih je 29 oseb, 18 odstotkov več kot včeraj. Skupaj se v bolnišnicah zdravi 105 oseb. Na intenzivni terapiji je 18 pacientov. Včeraj je zaradi koronavirusa umrla ena oseba. Do danes je polno cepljenih 42,2 odstotkov prebivalcev Slovenije. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 363, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa 199, tako da je država tik pred vstopom v rdečo fazo epidemije.

Zamejski pisatelj in pričevalec 20. stoletja Boris Pahor danes praznuje 108. rojstni dan. Pahor že vse življenje opozarja na nevarnosti totalitarnih režimov, katerih žrtev je bil tudi sam. Njegovo najbolj znano delo je Nekropola, v kateri opisuje taboriščno izkušnjo in s katero je zaslovel tudi po Evropi. Je prejemnik številnih priznanj.



KRKA DOMA
Praznovanje občinskega praznika v Šentjerneju pod skupnim imenom Jernejevo, bo v teh dneh doseglo vrhunec. Župan Jože Simončič je povedal, da bo danes zvečer koncert pihalnega orkestra občine Šentjernej. Dogajanje pa bodo nadaljevali z večerom šentjernejskih penin šestih vinarjev. Jutri bodo pričeli dogajanje s prevzemom novega gasilskega vozila. vrednost slednjega je 256 tisoč evrov. Večer bodo nadaljevali s koncertom Saša Avsenika in z večerom šentjernejskih vin in kulinarike. V soboto pričenjajo z dogajanjem že dopoldne z Jernejevim sejmom, nadaljujejo s slavnostno sejo občinskega sveta in podelitvijo priznanj in nagrad. Večerno dogajanje pa bodo sklenili z Jernejevo odprto kuhno in festivalom dolenjskih vin.

Z mislimi na naslednje šolsko leto so v mesecu juliju in avgustu na Območnem združenju RKS Novo mesto že 20. leto razdeljevali pomoč pri nakupu šolskih potrebščin. Vrednostne bone lahko učenci od 1. do 6. razreda po 55 eur, učenci zadnje triade ter dijaki pa po 70 eur, vnovčijo v trgovini s šolskimi knjigami, delovnimi zvezki in drugimi nujnimi potrebščinami za šolo. Finančno pomoč v obliki bonov so razdelili 170 otrokom v vrednost 10.700 eur. V skladišču humanitarne pomoči za otroke iz socialno šibkih družin zbirajo ohranjene šolske torbe, peresnice, nove šolske zvezke in druge šolske potrebščine. Razdelili jim bodo po šolah, da jih bodo imeli za potrebe otrok tudi med šolskim letom.

Tudi letos je tako kot pred vsakim šolskim letom mirnski občinski svet sprejel sklep o oblikovanju oddelkov v vrtcu. Valerija Jarm, ki je na mirnski občinski upravi zadolžena za družbene dejavnosti je povedala, da je tudi za novo šolsko leto je Vrtec Deteljica prejel toliko vlog, da so oblikovali osem oddelkov, s čimer smo zagotovili varstvo za vse otroke, ki bodo s septembrom izpolnili pogoj za sprejem v vrtec. Dodala je, da zato z ravnateljico šole že usklajujejo možnosti za vzpostavitev devetega oddelka, za katerega pa morajo najprej zagotoviti ustrezen prostor.

Osrednja informativna oddaja, 26.8.2021