franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Knjižnica Mirana Jarca je obeležila 10. obletnico priključitve k projektu Rastoča knjiga

Piše: R.K.

Čas objave:
26.06.2023 13:20

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Knjižnica Mirana Jarca je obeležila 10. obletnico priključitve k projektu Rastoča knjiga; Občina Mirna je ob 12. občinskem prazniku podelila priznanja.

V dunajskem razstavnem centru se nocoj odpira razstava o slovenski arhitekturi z naslovom Pot odkrivanja - Plečnik in njegovo brezčasno izražanje v oblikah. Razstava bo za javnost na ogled od torka do 15. septembra. Razstava v avstrijskem glavnem mestu je namenjena tudi odkrivanju Slovenije in ne bo približala le nekaj glavnih del tega izjemnega arhitekturnega umetnika, temveč predvsem njegova skrita, manj znana dela. V Sloveniji je od leta 1921 ustvaril števila dela, ki so na izrazit način predstavljena na razstavi in v spremni publikaciji.

Ob današnjem mednarodnem dnevu proti zlorabi in nezakonitemu prometu z drogami s sloganom Najprej ljudje: Ustavimo stigmo in diskriminacijo, okrepimo preventivo so na NIJZ opozorili na diskriminacijo ženskih uporabnic drog, ki so bolj ranljive od moških in redkeje poiščejo pomoč. V Sloveniji je približno petina uporabnikov prepovedanih drog žensk, v Evropi pa ženske predstavljajo četrtino oseb, ki imajo resne težave s prepovedanimi drogami in približno 20 odstotkov vseh oseb, ki se vključijo v specialistično zdravljenje odvisnosti od drog v Evropi. 

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto je obeležila 10. obletnico priključitve k projektu Rastoča knjiga. Mineva 10 let, odkar je 6. Junija 2013 Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto pristopila k projektu Rastoča knjiga. Takrat so v parku odkrili spominsko obeležje, ki poveličuje pomen knjige kot pomemben simbol narodne identitete. Ob vsaki obletnici dodajo nov list z besedami ustvarjalca, povezanega z Novim mestom, ki je s svojim delovanjem pomembno zaznamoval novomeški kulturni prostor. Letošnji je ob 180. letnici rojstva posvečen Janezu Krajcu, tiskarju in založniku, ki je postavil temelje profesionalne založniške dejavnosti v Novem mestu. Rastoča knjiga Novo mesto je tako simbol duhovne in kulturne rasti Novega mesta skozi čas. Zbrane so pozdravili in nagovorili podžupan Matija Škof, dr. Miha Japelj, član in ustanovni član Društva Rastoča knjiga, Trdinov nagrajenec in častni meščan Novega mesta in dr. Miklavž Komelj. Omenjeni so sodelovali pri simbolični zasaditvi zadnjega izmed 19 grmičkov latastih hortenzij, ki bodo na pobudo dr. Janeza Gabrijelčiča odslej krasile podobo parka in s svojimi 37.000 cvetovi čez čas na poseben način simbolizirali povezanost prebivalcev Novega mesta in njihova razmišljanja. 

Občina Mirja je samostojno začela delovati 1. julija 2011 , zato je 1. julij praznik občine. Ob obletnici so na zadnji šolski dan poselili priznanja. Tretji častni občan je Anton Kotar, plaketo Občine Mirna je prejela Stanislava Kramer, zahvalo pa Igor Zaplotnik. Župan občine Mirna, Dušan Skerbiš, je v svojem govoru nagovoril občani in jim namenil nekaj besed, kako lahko vsak prispeva k lepšemu jutri. Dušan Skerbiš

Anton Kotar, Tretji častni občan občine Mirna je prejel priznanje za večdesetletno aktivno vpetost v dogajanje v kraju, podporo domačim društvom in organizacijo odmevnih prireditev. Stanislava Kramer je plaketo prejela za prispevek na kulturnem področju. Zahvalo za prispevek na področju ohranjanja kulturne dediščine, še posebej pa za vzpostavitev pohodne poti Speča lepotica, je prejel Igor Zaplotnik.

Osrednja informativna oddaja Krka bo enih, 26.6.2023

Osrednja informativna oddaja Krka ob enih, 26.6.2023