IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih : Krčenje vinogradov na Dolenjskem

Piše: R.K.

Čas objave:
03.04.2024 00:00

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih : Krčenje vinogradov tudi na Dolenjskem; Zasadili bodo kar 10.000 sadik

SVET NA KRKI

Bocvanski predsednik Mokgweetsi Masisi je zagrozil Berlinu, da bo v Nemčijo poslal 20.000 slonov, potem ko je nemško ministrstvo za okolje v začetku leta predlagalo strožje omejitve pri uvozu lovskih trofej. Bocvanski predsednik namreč meni, da bi omejitve uvoza povečale revščino v njegovi državi.

Papež Frančišek je na današnji splošni avdienci obsodil zračni napad na območju Gaze, v katerem je bilo v ponedeljek med dostavo pomoči ubitih sedem uslužbencev humanitarne organizacije World Central Kitchen. Ob tem je znova pozval k takojšnji prekinitvi ognja v palestinski enklavi

KRKA DOMA

Slovenija, kot vinorodna dežela, se sooča s čedalje večjimi grožnjami svojemu statusu zaradi opaznih trendov zadnjih let, kar se še posebej močno opazi v Trški gori v Novem mestu. Krčenje vinogradov in pretvorba zidanic iz gospodarskih v stanovanjske objekte postopoma spreminjata kulturno krajino, ki se bo ob takšnem nadaljevanju izgubila in opustila svojo značilno vinogradniško podobo. Civilna iniciativa za ohranitev in zaščito vinskih goric je v odziv na te težave oblikovala deset ukrepov, ki naj bi pomagali zaustaviti krčenje vinogradov in ustaviti trend pretvorbe zidanic v stanovanjske objekte. Med pobudami pa je tudi predlog, da bi martinovo postalo državni praznik in dela prost dan. Po podatkih iz katastra leta 1820 je bilo v Sloveniji z vinogradi zasajenih približno 50.000 hektarjev površin. V naslednjih stoletjih se je ta številka prepolovila, do leta 2020 pa je ostalo le še dobrih 15.000 hektarjev. Če se sedanji trend nadaljuje, lahko pričakujemo, da bomo kmalu imeli manj kot 10.000 hektarjev vinogradov.

Družba Slovenski državni gozdovi s partnerji ponovno organizira tradicionalno prostovoljsko akcijo sajenja dreves, imenovano Pomladimo gozdove 2024. Akcija bo potekala v soboto na petih lokacijah po Sloveniji, kjer nameravajo zasaditi približno 10.000 sadik gozdnega drevja. Udeleženci bodo med 9. in 12. uro v Kočevskem, Trnovskem gozdu, Lovrencu na Pohorju, Velenju in ob Bohinjskem jezeru. Sadje bodo posadili na območjih, ki jih je prizadel vetrolom in napadi podlubnikov. Udeleženci morajo prinesti svoje orodje, potrebujejo pa tudi zaščitne rokavice ter primerno obutev. Na deloviščih bodo gozdarji nudili strokovno pomoč. Podporo akciji so izrazili Zavod za gozdove Slovenije, Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov ter Zveza tabornikov Slovenije. Prijava udeležbe je možna preko spletne strani Slovenskih državnih gozdov. Družba je v preteklih letih posadila že več kot 3,5 milijona sadik in za podobne projekte namenila prek 22 milijonov evrov.

Osrednja informativna oddaja 03.04.2024