franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Krka Outdoor festival se je zaključil s Skoki v Krko

Piše: R.K.

Čas objave:
12.07.2023 13:12

V današnji osrednji informativni oddaji: Krka Outdoor festival se je zaključil s Skoki v Krko, Rezultati mature na Gimnaziji Novo mesto so nad slovenskim povprečjem

Prestolnica ameriške zvezne države Vermont  je odrezana od sveta, saj je na območje v 22 urah v ponedeljek padlo  rekordnih 18 centimetrov dežja. Mestne oblasti opozarjajo, da so možnosti za evakuacije omejene, voda pa je podrla tri komunikacijske stolpe, kar reševanje otežuje. S poplavami se soočajo po vsem severovzhodu ZDA, na jugozahodu se nadaljuje vročinski val. Jugozahod države medtem pesti vročinski val. Nacionalna vremenska služba ZDA opozarja, da so vode okrog obale Floride nenormalno tople za ta čas in presegajo 37 stopinj Celzija. 

Ameriško ministrstvo za pravosodje je v torek sporočilo, da lahko Donald Trump osebno odgovarja za izjave o ženski, ki ga je obtožila posilstva. V dokumentih so izpostavili, da je spolna zloraba, za katero je bil Trump spoznan za odgovornega, po nekateri kazenski zakonodaji enakovredna posilstvu in da bi ga morali do konca življenja registrirati kot spolnega prestopnika, če bi šlo za kazensko tožbo. Odločitev pomeni preobrat, saj je ministrstvo doslej menilo, da ima Trump pravico do zaščite za izjave v času, ko je bil predsednik ZDA.

Minulo nedeljo je bilo Novo mesto v znamenju tradicionalnih Skokov v Krko, ki so predstavljali tudi sklepno dejanje 1. Krka Outdoor Festivala. Odlično vreme je na Kandijskem mostu pričaralo edinstveno doživetje, ki so si ga mnogi ogledali s svojih vodnih plovil in napolnili reko Krko in predele ob njej. Skokov se je udeležilo 17 tekmovalcev iz Srbije, Bosne, Danske in Slovenije. Tekmovalci so tekmovali v 3 kategorijah; v kategorijah figurativnih skokov in skokov na noge je slavil Danec Jimmi Anderssen, Srb Marko Pavlović pa je slavil v kategoriji lastovke. Prvi Krka outdoor festival je pokazal, da obiskovalce dogodkov zbližuje veselje do gibanja, športa ter zelene Krke. Otvoril se je s koncertom, od ponedeljka do petka pa so se številni udeležili kolesarske ture, sprehodov, vožnje s splavom in supi. Na možnost je bil tudi ogled dokumentarnih filmov, rdeča nit okoljevarstvene tematike je gostila pogovorne večere in delavnice. V okviru festivala so poleg tekmovanja v tradicionalnih skokih izvedli tudi mednarodno tekmo v supanju po reki Krki.

Tudi na Gimnaziji Novo mesto so razkrili rezultate mature. Spomladanski rok mature je potekal brez večjih zapletov, v splošni pa je sodelovalo 128 dijakov. Posebnost Gimnazije novo mesto je prav možnost opravljanja mednarodne mature, ki dijakom nudi še višji raven znanja. Te se je letos udeležijo 17 njihovih dijakov. Maturo so v povprečju opravili z 21,9 točkami in bili več kot za eno točko boljši od slovenskega povprečja. Vsako leto imajo med svojimi učenci tudi posamezniko, ki nadstandardno blestijo s svojimi dosežki. Med maturanti, ki so uspešno opravili maturo, je v spomladanskem roku 6 dijakov doseglo 30 in več točk na splošni maturi, med njimi je ena dijakinja dosegla vseh 34 točk in bila diamantna maturantka. Zlati maturanti na splošni maturi so: Eva Kocjan, Rea Doria Bergant, Jakob Hussein, Maja Tomić, Nika Kadunc in Lana Traven, ki je dosegla vse točke. Na mednarodni maturi sta dve dijakinji dosegli 40 točk in postali zlati maturantki. To sta Lara Velkavrh in Ema Derganc.

Osrednja informativna oddaja Krka bo enih, 12. 07. 2023