profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Maškare v Črnomlju prevzemajo oblast

Piše: R.K.

Čas objave:
16.02.2023 13:02

Danes v osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Maškare v Črnomlju prevzemajo oblast; TPV bo lahko širil proizvodnjo na Veliki Loki; Najboljši klasični krof letos iz Novega mesta.

SVET NA KRKI

Pustni čas se v širšem pomenu glede na dediščino začne po novem letu, ko stečejo bolj intenzivne priprave nanj, značilni pustni liki pa v tradicionalnih pustnih krajih čedalje pogosteje prihajajo na plan. V ožjem pomenu se začne s četrtkom pred pustno nedeljo, ki je debeli četrtek. Debeli četrtek je v šaljivem jeziku god debeluhov, v navado pa je ponekod prišlo, da v družbo prinese krofe za vse tisti, ki ima največ kilogramov. Za debeli ali tolsti četrtek, ponekod znan tudi kot debelnica, je značilno, da se miza šibi tudi od drugih pustnih dobrot, ki vključujejo zlasti jedi iz svinskega mesa in ocvrte sladke jedi.

V Blejskem jezeru se je tudi v letošnji zimi namnožila planktonska cianobakterija, ki na vodni površini ob obali jezera tvori značilne rdeče obarvane prevleke in je indikator obremenjenosti jezera s hranili ter organskimi snovmi. Pristojno ministrstvo ob tem poziva ljudi, naj ne hranijo rib in vodnih ptic.

KRKA DOMA

Občinski svet Občine Trebnje se je sestal na 3. redni seji v tem mandatu, na kateri je med drugim sprejel četrte spremembe in dopolnitve Odloka o občinskem prostorskem načrtu Občine Trebnje, ki omogočajo širitev podjetja TPV na Veliki Loki. Pobudo za pripravo četrtih sprememb OPN je pred petimi leti podalo podjetje TPV Group, ki je z včerajšnjim sprejetjem prostorskega akta dobilo možnost širitve proizvodnega kompleksa na Veliki Loki severovzhodno od obstoječega objekta, in sicer na površini 1,18 hektara. Potem ko so aktivnosti v sredini preteklega leta obstale, je občinska uprava v začetku leta pripravila vse potrebno za sprejem na občinskem svetu. 

Maškare v Črnomlju že odštevajo ure, ko bodo na današnji debeli četrtek v mestu prevzele oblast. Letošnja pustna povorka bo potekala v nedeljo, začela se bo ob 15. uri pred OŠ Loka, nadaljevala po ulicah mesta, zaključila pa pred TPC Črnomelj.

Zmagovalec tekmovanja Naj krof Slovenije 2023 je v kategoriji klasičnih krofov krof Doma starejših občanov Novo mesto, v kategoriji inovativnih pa Biotehniški izobraževalni center Ljubljana s krofom s sivko, medom in smetano. Kot so sporočili iz Turistično gostinske zbornice Slovenije, se kakovost krofov vsako leto izboljšuje. V kategoriji inovativnih je tretje mesto osvojil krof z jabolčnim polnilom iz Doma starejših občanov Novo mesto. Pri ocenjevanju, ki so ga opravili v torek, so upoštevali videz in splošni vtis izdelka, pravilno obdelavo testa, stopnjo cvrtja, polnilo ter okus. Ocenili so približno 30 krofov.