IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Minerva leto dni od nesreče v Melaminu

Piše: R.K.

Čas objave:
11.05.2023 13:00

Danes v osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Minerva leto dni od nesreče v Melaminu; Sodišče razveljavilo odločbo o prevladi javne koristi energetike pri HE Mokrice.

SVET NA KRKI

Zaradi močnejših padavin bo danes povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov, predvsem v vzhodnem delu Slovenije. Naraščale bodo tudi reke, najbolj v severovzhodni Sloveniji, na območjih pogostih poplav se lahko tudi razlijejo.

Nemški sindikat železnic in prometa EVG je za začetek prihodnjega tedna napovedal 50-urno stavko v železniškem prometu. Stavka se bo začela v nedeljo ob 22. uri in bo potekala do torka do konca dneva. V tem času bodo zaustavljeni linijski in regionalni potniški promet ter železniški transport

KRKA DOMA

V petek bo minilo leto dni od najhujše delovne nesreče pri nas, ko je zaradi eksplozije dveh nezdružljivih snovi v kočevskem Melaminu umrlo sedem ljudi. Eno leto pozneje v podjetju obratuje polovica nekdanje proizvodnje. Vzroki za nesrečo so bolj ali manj znani, o odgovornosti bosta na koncu presojala tožilstvo in najverjetneje tudi sodišče. Razloge za nesrečo je ugotavljala tudi posebna delovna skupina ministrstva za okolje. Ocenila je, da so v Melaminu v preteklosti pomanjkljivo ocenjevali nevarnost večjih nesreč, napaka pa je tudi bila, da pred prečrpavanjem nevarnih snovi niso opravljali analiz, s katerimi bi potrdili njihovo pristnost. Prav tako v podjetju niso imeli drugih vhodnih kontrol za prepoznavanje kemikalije. Že kmalu po nesreči so stekla prizadevanja, da bi Melamin svojo proizvodnjo iz strnjenih naselij v Kočevju preselil na obrobje občine. V ta namen je podjetje naročilo študijo, ki je preverjala sprejemljivost morebitnih lokacij in kot najbolj primerno ocenila lokacijo na severu Kočevja, na območju med Klinjo vasjo in Gorenjem v smeri proti Mali Gori. A so proti selitvi Melamina na tamkajšnjo območje ostro nastopili krajani, zato je Melamin naročil dodatek k študiji. V okviru slednjega zdaj preverjajo možne lokacije, ki so od naseljih oddaljene več kot 1500 in več kot 3000 metrov, med njimi tudi območje na širšem območju Kleča. Ko bo dodatek k študiji izdelan, ga nameravajo v Melaminu predstaviti javnosti, pri čemer podarjajo, da želijo poiskati lokacijo, ki bo usklajena tudi z lokalnim prebivalstvom. Poudarjajo še, da bi jim nova lokacija poleg ohranitve delovnih mest omogočila nadaljnji razvoj in ustvarjanje novih delovnih mest, "s čimer lahko Melamin ostane v lokalnem okolju in obenem pripomore k njegovem razvoju".

Upravno sodišče je v tožbi Društva za preučevanje rib Slovenije zaradi vladne odločbe o prevladi javne koristi proizvodnje elektrike nad javno koristjo ohranjanja narave pri izdaji gradbenega dovoljenja za HE Mokrice odločilo v prid pritožnikom, je za časnik Večer razkril pristojni minister Uroš Brežan. "Prejšnja vlada je sprejela prevlado javnega interesa energetike nad varstvom narave za hidroelektrarno Mokrice, ki je zadnja v verigi spodnjesavskih elektrarn, in ta odločitev se je sedaj preverila na sodišču, ki je odločilo v prid pritožnikov," je povedal minister za naravne vire in prostor. Na potezi bo tako spet vlada, je dodal. Medtem ko naravovarstveniki poudarjajo resne škodljive posledice posega v naravno okolje sotočja Krke, Save in Sotle, kjer bo stala HE Mokrice, pa v HESS med drugim izpostavljajo pomen objekta za samooskrbo z elektriko in to, da je elektrarna del nacionalnih energetskih načrtov, obenem pa je potrebna za optimalno delovanje spodnjesavske verige.

Osrednja informativna oddaja Krka ob enih 11.5.2023