franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Na Glavnem trgu zaživela prenovljena stavba

Piše: R.K.

Čas objave:
09.02.2024 13:33

V današnji osredni informativni oddaji Krka ob enih: Na Glavnem trgu zaživela prenovljena stavba; Začenja se Fašjenk Dobova 2024

SVET NA KRKI

Industrijska proizvodnja je lani nazadovala za 5,3 odstotka, je objavil statistični urad. K temu je po nekoliko ugodnejših jesenskih gibanjih prispeval močan decembrski padec. Samo v lanskem decembru se je namreč industrijska proizvodnja v primerjavi z novembrom zmanjšala za 7,5 odstotka, v medletni primerjavi pa za 10,2 odstotka.

Voznik gorečega tovornjaka je v četrtek zvečer, medtem ko se je ogenj širil po vozilu, šest kilometrov vozil po najdaljšem avtocestnem predoru v nemški zvezni deželi Turingiji. Po navedbah nemške policije so se ognjeni zublji razširili z ene pnevmatike na večji del prikolice, na kateri je bilo naloženih več avtomobilov. Tovornjakar je, po tem ko ognja ni mogel pogasiti, uspel pravočasno zapeljati iz predora in tako preprečiti širjenje ognja v predoru. Avtocesta je bila ponoči začasno zaprta, delno pa so jo odprli danes zjutraj ob 8. uri. Pri vožnji skozi predor se ni nihče poškodoval, nastalo pa je za približno 250.000 evrov škode.

KRKA DOMA

Mestna občina Novo mesto je v središču mesta uradno namenu predala prenovljeno stavbo, ki se nahaja na Glavnem trgu 2. V več kot 300 let stari stavbi, ki jo zaznamuje bogata zgodovina, med drugim je v 19. stoletju predstavljala sedež novomeške poštne službe, je občina za najem uredila osem stanovanj, tri poslovne prostore in sanitarije za invalide. Vrednost naložbe je skoraj 3,5 milijona evrov, s tem da bo novomeška občina 900.000 evrov pridobila iz evropskega mehanizma celostnih teritorialnih naložb oz. Evropskega sklada za regionalni razvoj. Občina s prenovo stavbe ohranja kulturno dediščino in dodatno poživlja mestno jedro, ki z novimi stanovanji in poslovnimi prostori dobiva tudi novo vsebino. Stanovanja so v velikosti od 52 do 95 kvadratnih metrov, polovica stanovanj je že oddanih na podlagi javnega razpisa, predvidoma dve stanovanjski enoti bosta namenjeni za potrebe kadrovskih stanovanj, oddan je tudi eden izmed poslovnih prostorov. Stavba je spomeniško zaščiten objekt, zato je rekonstrukcija potekala v skladu z načeli varovanja stavbne dediščine.

V Posavju bo spet veselo. Danes se namreč začenja 26. mednarodni karneval Fašjenk Dobova 2024, ki sodi med največje turistično-kulturne prireditve v tem delu Slovenije. To dokazuje tudi sprejetje v Združenje evropskih karnevalskih mest - FECC. Fašjenk Dobova vsako leto privabi številne sodelujoče in gledalce iz celotne Slovenije ter tudi iz tujine. Ta pustni karneval z bogato zgodovino se bo začel danes ob 12h pred občino Brežice. Takrat bo prišla Fašjenkova delegacija z županjo, sledil bo nastop Koscev in Prutarjev in tradicionalni prevzem oblasti na Občini Brežice. Zbrane bo zagotovo navdušil tudi prihod kurentov iz Hajdine. Jutri bo v Dobovi ob osmih zvečer veliko pustovanje v karnevalski dvorani, najbolj pestro pa bo na pustni torek, ko se bo pustno dogajanje začelo ob 7h zjutraj z Ločkimi kosci in orači v Ločah, otroško pustno rajanje pa bo ob petih popoldne v dvorani Dobova. Prihodnjo soboto bo Fašjenkova delegacija občinski ključ vrnila aktualnemu županu.