stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih : Na Obrežju bodo postavili začasne objekte za obravnavanje tujcev

Piše: R.K.

Čas objave:
19.01.2024 12:00

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih : Na Obrežju bodo postavili začasne objekte za obravnavanje tujcev ;Zapleti gradnje novega obrata Sinteza 2 v Krškem ;Sneg in podrta drevesa ovirajo promet

SVET NA KRKI

V londonskem živalskem vrtu se je v sredo skotila kritično ogrožena zahodna nižinska gorila, so v četrtek sporočili iz živalskega vrta. Gorile omenjene vrste sicer večinoma živijo v odmaknjenih predelih deževnih gozdov zahodne in osrednje Afrike, uvrščene pa so med živali z visokim tveganjem izumrtja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Evropska komisija je objavila poziv za sofinanciranje programov promocije evropskih kmetijskih proizvodov. Prijavijo se lahko proizvajalci in njihova združenja, na voljo je 166,4 milijona evrov. Rok za oddajo vlog je 14. maj, rezultate poziva pa bo komisija objavila jeseni.

KRKA DOMA

Vlada je na včerajšnji seji sprejela odločitev o postavitvi začasnih objektov na območju nekdanjega mednarodnega mejnega prehoda Obrežje za potrebe policijskih postopkov s tujci. Razlog za to odločitev izvira iz poslabšanega varnostnega stanja v širši regiji, pri čemer se razmere v državah izvora migracij ne izboljšujejo. V lanskem letu je prišlo do znatnega povečanja nedovoljenih vstopov v primerjavi s preteklimi obdobji. Vlada razume, da je vzrok za ta porast zunanji in izven njenega vpliva, zato jih obravnava kot višjo silo. Na območju Obrežja bodo v prvi fazi postavili ograjo, dva sanitarna in tri bivalne zabojnike ter tri šotore. Ta odločitev temelji na dejstvu, da obstoječi prostori območnih policijskih postaj ne omogočajo učinkovite obravnave množičnih primerov tujcev. Vlada se zaveda neizogibnega prihoda povečanega števila migrantov, vendar je njihovo število, časovni okvir in prihod nepredvidljiv. Začasni objekti na območju nekdanjega mejnega prehoda bodo postavljeni za največ za tri leta.

Novomeška družba Krka je načrtovala gradnjo novega obrata v Krškem, vendar je naletela na zaplete zaradi tožbe okoljevarstvene organizacije. Zdaj se je soočena z izzivom pridobitve okoljevarstvenega dovoljenja za napravo in tako imenovanega SEVESO dovoljenja za obrat v ločenih postopkih. Kljub temu v družbi načrtujejo, da bosta dovoljenji pridobljeni do jeseni. Prvi Krkin obrat v Krškem, je začel delovati leta 2015 in je namenjen proizvodnji farmacevtskih učinkovin. Z novo naložbo, imenovano Sinteza 2 pa namerava družba povečati svoje zmogljivosti na tem področju. Čeprav je družba že pridobila gradbeno dovoljenje, okoljevarstveno soglasje ter okoljevarstveno dovoljenje septembra 2022, bo mogla zdaj zaradi tožbe okoljevarstvene organizacije, pridobiti še dodatna dovoljenja. Celoten projekt je ocenjen na 163 milijonov evrov. Nova naložba pa bo pripomogla tudi k povečanju zaposlenosti, saj naj bi v obratu delalo do 500 ljudi. 

Dolenjsko je zajelo močno sneženje. Po napovedih vremenoslovcev naj bi na Dolenjskem zapadlo od 10 do 20 centimetrov snega, v višjih legah več. Policisti opozarjajo, da so vozne razmere zahtevne, promet pa upočasnjen. Njihove ekipe so na terenu, razmere na cestah spremljajo in o ugotovitvah obveščajo pristojne službe. Težave povzročajo tudi podrta drevesa, ki so padla na cesto in marsikje ovirajo promet. Do 10.30 so policisti obravnavali osem prometnih nesreč, v katerih ni bil nihče poškodovan, nastala je le premoženjska škoda na udeleženih vozil. V večini primerov je bil vzrok za prometno nesrečo neprilagojena hitrost glede na stanje vozišča. Voznikom svetujejo, naj upočasnijo hitrost, povečajo varnostno razdaljo in vozijo strpno. Na pot naj se odpravijo le, če je nujno. Prav tako naj preverijo razmere na cestah, z vozil pred vožnjo odstranijo sneg in se na pot odpravijo pravočasno. Previdni naj bodo tudi pešci, saj je na pločnikih marsikje še veliko snega. Hoja po robu cestišča je v zimskih razmerah zaradi nevarnosti zdrsov vozil še posebej nevarna. Tudi za pešce velja, naj opravke odložijo, če ti niso nujni.

Osrednja informativna oddaja 19.01.2024