stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih : Nov stolni prošt v Novem mestu

Piše: R.K.

Čas objave:
11.03.2024 12:51

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih : Nov stolni prošt v Novem mestu ; Pridobitev pravice do uporabe znamke Belokranjsko

 SVET NA KRKI

Agencija za varnost prometa in policija sta danes začeli nacionalno preventivno akcijo Varnostni pas varuje vas. V času akcije bodo policisti po vsej Sloveniji do 24. marca izvajali poostrene nadzore nad uporabo varnostnih pasov ter ustreznega zadrževalnega sistema, sicer pa bodo aktivnosti v zvezi z akcijo izvajali poostreno tudi ob rednem delu.

Zdravniški sindikat Fides vstopa v deveti teden stavke. V prvi polovici tedna naj bi se med sindikatom in vladno stranjo nadaljevala pogajanja, ki doslej, sodeč po izjavah predstavnikov obeh strani, bistvenega napredka niso prinesla. Tako tudi ni jasno, kako daleč je do dogovora, ki bi prinesel prekinitev ali vsaj začasno zamrznitev stavke.

KRKA DOMA

V novomeški stolnici so umestili novega stolnega prošta, prelata Janeza Grila, ki ga je za 34. prošta Stolnega kapitlja Novo mesto imenoval novomeški škof Andrej Saje. Predlog za njegovo imenovanje je podprlo javno glasovanje stolnih kanonikov, ki je potekalo 23. januarja. Škof Saje je v svojem nagovoru osvetlil pomen prošta v skladu z Zakonikom cerkvenega prava iz leta 1983, ki določa njegovo vlogo predvsem na področju liturgije in pastoralne podpore v stolni cerkvi. Prav tako je poudaril, da so nekatere prejšnje naloge zdaj prevzeli drugi organi. Ob zaključku slovesne maše je novi prošt, Janez Gril, izrazil globoko hvaležnost za zaupanje, ki mu je bilo izkazano, in se zavezal k ohranjanju bogatega duhovnega izročila kapitlja. Poleg tega je izrazil predanost molitvi za nove duhovne poklice ter za čimprejšnjo razglasitev blaženega božjega služabnika Franca Keka, ki je kot član Kolegiatnega kapitlja trpel mučenIško smrt. V imenu stolnega kapitlja sta novemu proštu čestitala Silvester Fabijan in tajnica ŽPS stolne župnije Anica Mušič.

RIC Bela krajina je objavil razpis za pridobitev pravice do uporabe kolektivne blagovne znamke Belokranjsko, s katero želijo poudariti in izpostaviti prepoznavnost rokodelskih izdelkov, pridelkov ter živilskih izdelkov na območju Bele krajine. Na razpis se lahko prijavijo registrirane pravne ali fizične osebe s sedežem na območju občin Bele krajine (Črnomelj, Metlika, Semič), ki izpolnjujejo določene splošne pogoje glede kakovosti, izvora ter trajnosti svojih izdelkov. Ti pogoji vključujejo upoštevanje zakonsko določenih predpisov in standardov, trajnostno pridelavo in proizvodnjo, sledljivost proizvodnega procesa in prodaje, visoko kakovost, ter izvor gradiv in idej iz območja KBZ Belokranjsko ali Slovenije. Poleg tega se pričakuje, da bodo izdelki temeljili na naravnih in lokalno značilnih gradivih ter ohranjali rokodelsko kulturno dediščino območja. KBZ Belokranjsko se uporablja za označevanje kakovosti in izvora-porekla rokodelskih izdelkov, izdelkov unikatnega ter industrijskega oblikovanja, pridelkov ter živilskih izdelkov na območju, ki ga pokriva KBZ Belokranjsko.

Osrednja informativna oddaja 11.03.2024