volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih : Nova demenci prijazna točka na Dolenjskem

Piše: R.K.

Čas objave:
09.11.2023 13:28

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih : Nova demenci prijazna točka na Dolenjskem; Preventivna akcija v Krškem

SVET NA KRKI

Z zasaditvijo prvega drevesa v soseski Kranjska iskrica bodo danes v Kranju simbolično počastili začetek gradnje nove stanovanjske soseske. Na približno 30.000 kvadratnih metrov površin na degradiranem območju nekdanjih mlekarn bo zraslo deset večstanovanjskih objektov. V prvi fazi bo zgrajenih 263 stanovanj, v drugi pa še 133.

Odbor Državnega zbora za infrastrukturo, okolje in prostor bo danes obravnaval predlog novele interventnega zakona iz konca avgusta, s katero vlada predlaga dodatne ukrepe in rešitve za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov. Na tej podlagi bodo prizadeti prejeli predplačilo za sanacijo stanovanj, med rešitvami je tudi črtanje solidarnostnega prispevka.

KRKA DOMA

Lekarna Straža je postala prva demenci prijazna točka na Dolenjskem, kar je po besedah straške občine in Spominčice Alzheimer Slovenija pomemben korak k bolj sočutni družbi. Spominčica Alzheimer Slovenija ozavešča javnost o demenci, njenih prvih znakih ter pomenu zgodnje diagnoze in ustrezne podpore. V okviru tega je organizacija vzpostavila več kot 450 demenci prijaznih točk po vsej Sloveniji, ki so namenjene osebam z demenco ter njihovim svojcem. Na teh točkah pa lahko pridobijo informacije o komuniciranju in usmerjanju oseb z demenco. Organizacija poudarja da je ustrezno izobraževanje zaposlenih v organizacijah, ki se srečujejo z ranljivimi skupinami, ključno za prepoznavanje prvih znakov demence in nudenje potrebnih informacij za nadaljnje ukrepanje. Na slavnostni otvoritvi demenci prijazne točke v Lekarni Straža so se zbrali direktorica lekarne Mojca Galeša, župan Dušan Krštinc, predsednica Spominčice Alzheimer Slovenija Štefanija  Zlobec ter predstavniki občine, društva upokojencev ter Rdečega križa.

V soboto, med 8. in 13. uro, bo potekala akcija "Brezhibno vozilo je varno vozilo". Akcija ki jo organizira Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Krško v sodelovanju z Združenjem šoferjev in avtomehanikov Krško, Policijsko postajo Krško ter družbo Avtoline  bo zajemala območje Krškega, Senovega, Rakega in območje Kostanjevice na Krki v sodelovanju z Občino Kostanjevica na Krki. Cilj akcije, ki poteka že vrsto let, je spodbuditi voznike in lastnike vozil k redni skrbi za tehnično brezhibnost naprav in opreme na vozilu. Poseben poudarek bo namenjen ozaveščanju javnosti o potrebi po ustrezni opremi in opremljenosti vozil, še posebej pred začetkom zimske sezone. Voznike bodo spodbujali k zamenjavi letnih pnevmatik z zimskimi ter dodatnemu pregledu delovanja ključnih sistemov, kot so zavore, motorno olje in drugo. Poleg tega bodo voznikom svetovali, naj opravijo preventivne preglede pri pooblaščenih servisih, bencinskih servisih ali pri prodajalcih pnevmatik.

Osrednja informativna oddaja 09.11..2023